Een grote supermarkt in de Kruisstraat?

lidl203-05-2016 23:15 03-05-2016 23:15

Afgelopen maand behandelden we een plan om een Lidl te vestigen in de Kruistraat (binnenstad, tegenover het Yperdek). Vele insprekers maakten duidelijk dat het ontwerp, een grijze blokkendoos van 10 meter hoog, niet aansluit bij de bebouwing en dat de verkeersproblematiek en de overlast van vrachtwagens flink zou toenemen. De ChristenUnie kan zich net als de meeste partijen in de gemeenteraad volledig aansluiten bij die kritiek.

Tot onze boosheid en verbazing staan bewoners en de gemeenteraad echter buiten spel. Het college had de grond, zonder enig overleg vooraf met bewoners of de raad, al verkocht aan de ontwikkelaar. Daarbij paste het plan volgens het college in eerste instantie binnen het bestemmingsplan, maar gaf het college kort voor de behandeling in de gemeenteraad aan dat dit toch niet zo was. In plaats van afwijzing van het plan is het college nu verplicht een uitgebreide procedure omgevingsvergunning te gaan doorlopen. De afwijzing van het plan is dus nog allerminst onzeker, maar winst is wel dat zowel de bewoners als de raad nu betrokken moeten gaan worden. De ChristenUnie zal de mogelijkheden die wij als raadsfractie in het proces hebben in ieder geval aanwenden om het plan alsnog van tafel te krijgen. De discussie wordt vervolgd.

Motie van wantrouwen

In het debat over het plan in de commissie en de gemeenteraad is het vertrouwen in de wethouder Ruimtelijke Ordening (Förster) tot op het nulpunt gedaald. De wethouder liet blijken weinig belang te hechten aan inspraak van bewoners. Daarnaast heeft hij gewekte verwachtingen niet waargemaakt en is beloften niet nagekomen. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan is namelijk vastgelegd dat bij nieuwe ontwikkelingen voor de kruisstraat een zorgvuldige procedure doorlopen zou worden met inspraak van omwonenden en de raad. Hieruit blijkt dat deze wethouder ook op dit dossier forse steken heeft laten vallen. Nadat we ook forse kritiek op het handelen van deze wethouder geuit hebben bij de beveiliging van het Prinsenhof, de bevoorrading van winkels op zondag en de vergunning voor Lijm en Cultuur vond de ChristenUnie het tijd om een streep te trekken. Daarom hebben wij, samen met bijna de volledige oppositie (met uitzondering van fractie Van Koppen), de motie van wantrouwen van de SP gesteund.

Jabco Vreugdenhil
raadslid

« Terug

Reacties op 'Een grote supermarkt in de Kruisstraat?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2016

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari