Recht blijven doen aan het Instituut Sociaal Raadslieden (2)

ISR 3.pngmaandag 20 juni 2016 16:39

Na de motie die we als ChristenUnie hadden ingediend (november 2015), en unaniem door de raad werd gesteund, is er door een onafhankelijk bureau onderzoek gedaan naar een goede positionering van het Instituut Sociaal raadslieden (ISR). Belangrijke randvoorwaarden betroffen de onafhankelijkheid van ISR en behoud van laagdrempeligheid. De uitkomsten van het onderzoek en de conclusie van het college, waren deze week aanleiding voor de ChristenUnie om opnieuw stevig te pleiten voor het belangrijke werk van het ISR.

Het college wil het ISR graag onderbrengen bij de basisvoorzieningen omdat het vanuit de regierol van de gemeente niet meer zou passen in de gemeentelijke organisatie. Een motie van de ChristenUnie heeft er voor gezorgd dat er tijd is genomen om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van de wensen van het college, waaronder een geplande bezuiniging van 100.000 euro.

Deze week heeft de commissie Sociaal Domein gesproken over de uitkomsten van het onderzoek en het voorstel van het college. De voorzitter van de Begeleidingscommissie van het ISR, dhr. van Velzen, uitte voorafgaand aan het debat, zijn zorgen over de voorgestelde koers die nog veel onduidelijkheden bevat. Zo is nog niet duidelijk bij welke organisatie het ISR zou moeten worden ondergebracht, hoe de onafhankelijkheid geborgd blijft en of de nu geplande bezuiniging voor over twee jaar wel realistisch is.

Wij en vele andere partijen spraken eveneens onze zorg uit over de voornemens van het college. Bij monde van de ChristenUnie heeft de commissie de wethouder gevraagd een aantal voorwaarden op te nemen in het verzoek aan het ISR en Delft voor Elkaar (koepelorganisatie voor de basisvoorzieningen):

  • Het label ISR wordt gecontinueerd (het ISR staat goed bekend in Delft);
  • De vangnetfunctie blijft gehandhaafd (Delftenaren krijgen niet alleen adviezen maar worden juist ook geholpen als ze te maken hebben gekregen met een sociaal-juridisch probleem);
  • Duurzaamheid is gegarandeerd (er is dus een concrete organisatie die plaats wil bieden aan ISR, want Delft voor Elkaar is tenslotte een netwerkorganisatie); 
  • Onafhankelijkheid is gewaarborgd (het ISR kan niet worden ondergebracht bij een organisatie waarmee mensen een sociaal-juridisch probleem kunnen krijgen);
  • Mogelijke bezuinigingsdoelstelling in de nieuwe situatie volgt uit voorstel (we weten niet of het ISR haar kwaliteit kan behouden als er €100.000 bezuinigd moet worden).  

De wethouder heeft toegezegd deze voorwaarden op te nemen in de opdrachtbrief aan ISR en Delft voor Elkaar en deze eerst aan de gemeenteraad te sturen.

We hopen dat de belangrijke functie van het ISR, zowel als het gaat om het voorkomen van sociaal-juridische problematiek, als om het ondersteunen van Delftenaren die vastgelopen zijn op dit soort problemen, binnen Delft op een goede wijze kan worden voortgezet.

Jeanieke Kuijper
commissielid ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'Recht blijven doen aan het Instituut Sociaal Raadslieden (2)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2016

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari