Opmerkelijke wending debat over bevoorrading op zondag

bevoorrading2zaterdag 20 februari 2016 21:24

Winkels in Delft mogen voortaan bevoorraad worden op zondag en op die dag ook twee uur langer open zijn (tot 20:00u). Daartoe heeft de gemeenteraad op donderdag 18 februari besloten. Een amendement van onder andere de ChristenUnie om het verbod op de bevoorrading op zondag niet te schrappen, werd niet aangenomen. De ChristenUnie is daar erg teleurgesteld en ook verbaasd over. Verbaasd omdat in de commissiebehandeling op 4 februari een ruime meerderheid van de raad nog tégen de bevoorrading van winkels op zondag was.

Bij verzending van het voorstel aan de gemeenteraad bleek al dat de wethouder zich niet goed had voorbereid. Er was niet of nauwelijks onderzoek gedaan naar draagvlak onder omwonenden, andere mensen in de stad en kleine winkeliers. Om die reden heeft de ChristenUnie een peiling gehouden over de voorstellen. Uit de peiling bleek dat de meningen over het voorstel flink verdeeld waren. Maar ook bleek dat veel mensen niet zitten te wachten op nog meer overlast van vrachtwagens. Een dag rust in de week stellen mensen zeer op prijs. De ChristenUnie kan zich dat goed voorstellen en is altijd al een warm pleitbezorger van een rustdag geweest. We verzetten ons daarom ook tegen de gedachte dat alles in dienst moet staan van de 24-uurseconomie waaruit ook dit voorstel voortgekomen is.

In de commissievergadering hebben omwonenden duidelijk gemaakt dat ze veel overlast ervaren van bevoorrading door vrachtwagens. En een inspreker namens supermarkt de Jumbo gaf aan dat bevoorrading op zondag helemaal niet nodig is om de schappen voldoende te vullen. Om deze redenen en de slechte onderbouwing van het voorstel door het college bleek in de commissie dat een meerderheid het geen goed idee vond om bevoorrading op zondag mogelijk te maken. Daar waren wij erg blij mee. Overigens bleek er helaas wel een meerderheid voor langere openingstijden.

Op de dag van besluitvorming in de gemeenteraad kwam de wethouder met een merkwaardig idee. Het idee was dat de gemeenteraad gewoon zou instemmen met het schrappen van het verbod op bevoorrading op zondag. De wethouder wil in plaats van dit verbod in een bredere context afspraken maken over bevoorrading van winkels en andere logistieke zaken. Deze afspraken moeten op 1 januari 2017 in werking treden. Dat betekent dat er in de tussentijd niets geregeld is en de overlast zal toenemen. Ook is op dit moment nog helemaal niet duidelijk welke afspraken er gemaakt gaan worden. Toch was het idee van de wethouder voor een meerderheid van de gemeenteraad voldoende reden om in te stemmen met het collegevoorstel. Een vreemd verhaal en de ChristenUnie heeft in de gemeenteraad dan ook haar verbazing hierover uitgesproken.

Nu kunnen wij niet meer doen dan wachten op de uitwerking van de afspraken over logistiek en bevoorrading. De wethouder heeft toegezegd de aandachtspunten die door bewoners en politieke partijen zijn gemaakt mee te nemen. We hopen van harte dat er nog iets goeds uitkomt.

Jabco Vreugdenhil
raadslid

« Terug

Reacties op 'Opmerkelijke wending debat over bevoorrading op zondag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2016

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari