Reactie Christenunie op coalitieakkoord

maandag 26 april 2010 21:21

Afgelopen donderdag was er voor alle partijen de gelegenheid om hun reactie te geven op het door STIP, de PvdA, Groenlinks, CDA en D66 opgestelde coalitieakkoord. Daarnaast werden de nieuwe wethouders, enkele raadsleden en de commissieleden, waaronder die voor de Christenunie, geïnstalleerd.

Hieronder staat de reactie van Joëlle Gooijer, raadslid namens onze partij, op het coalitieakkoord.

 

Delft, 22 april 2010

Voorzitter, dank u wel

Geachte aanwezigen, geacht nieuw college en geachte collega raadsleden,

CREATING HISTORY

Met dit nieuwe coalitieakkoord wordt er een begin gemaakt met het schrijven van een nieuw hoofdstuk van de toekomstige geschiedenis van Delft. Het is spannend hoe dit hoofdstuk eruit zal gaan zien. Ook na het lezen van dit coalitieakkoord. Een nieuwe bestuursperiode. Twee nieuwe coalitiepartijen. Nieuwe kansen dus. Maar ook nieuwe uitdagingen door economisch spannende tijden. Dat beseft het nieuwe college zich goed. De ChristenUnie is blij dat er een breed college is samengesteld. En dat het blijkbaar is gelukt om elkaar op hoofdlijnen snel te vinden. In deze economisch zware tijden is het goed als beslissingen die genomen moeten worden, breed gedragen worden. We hopen van harte dat die brede steun er ook zal zijn als er concrete knopen moeten worden doorgehakt in de te nemen bezuinigingsmaatregelen. Het college zoekt de samenwerking, met de stad en met de Raad. De ChristenUnie neemt die uitdaging graag ter harte. En zal vanuit haar eigen basis gevoed, het debat voeren. Om zo samen te bouwen aan onze stad.

Het college kiest ervoor om niet opnieuw visie en beleid te gaan ontwikkelen, maar voort te gaan op de ingeslagen weg. De nadruk ligt op het uitvoeren ervan. Een begrijpelijke keus. Maar gezien de niet gemakkelijke bezuinigingstaakstelling zal binnen het college en in de Raad de komende tijd (de komende jaren) fors nagedacht moeten worden over de kerntaken van de gemeente. Ook dat vraagt visie.

We zien als ChristenUnie voldoende aanknopingspunten in het coalitieakkoord om de discussie daarover in de komende tijd aan te gaan. Veel uitgangspunten onderschrijven we van harte en zijn in lijn met ons eigen verkiezingsprogramma. In het bijzonder wil ik hier noemen:

  • De inzet op het creëren van werkgelegenheid, een goed ondernemersklimaat en steun aan startende ondernemers
  • Structurele empowerment van burgers op weg naar actief burgerschap
  • De regierol van de gemeente in de Jeugdzorg
  • Veel aandacht voor de bereikbaarheid van de stad ook voor toeristen (water en bus)
  • Werkzaamheden relateren aan de reeds lopende grote projecten, en zo nodig temporiseren
  • Een forse inzet op duurzame ontwikkeling
  • De blijvende strijd tegen armoede
  • (Hoogwaardige fietsvoorzieningen)
  • Het streven om de OZB maximaal met de inflatiecorrectie te laten stijgen
  • Duidelijkheid en beginspraak voor burgers

Er staat een aantal concrete zaken in het coalitieakkoord waarvan noodzaak of effectiviteit nog niet echt overtuigen. Waarom wil Delft een internationale school? Waarom nieuwe technische opleidingen? En hoe denkt het college met wijkzorgteams te bereiken dat cliënten hun zorgverleners kennen en de anonimiteit te laten verdwijnen?

Maar goed. De beleidskeuzen moeten nog vertaald worden in programma’s en bijbehorende budgetten. In het licht van de discussie die daarover nog volgt wil ik het college vragen om daarbij op een aantal zaken te letten.

AMBITIES

Staar u niet blind op grote projecten. De ambities van de stad op het gebied van kenniseconomie zijn erg hoog. Als het lukt om ze te realiseren, kán dit de stad goed doen. Ik wil u oproepen om de plannen te blijven toetsen aan de realiteit, het draagvlak onder de bevolking en de verhouding met de omliggende steden. Durf ambities bij te stellen of te temperen als de tijd erom vraagt.

OPENBAAR VERVOER

We zullen de komende periode aandacht blijven vragen voor goed Openbaar Vervoer. Omdat Openbaar Vervoer beter is voor het milieu. Omdat de bereikbaarheid per auto onder druk staat, en omdat mensen die zich geen auto kunnen permitteren, ervan afhankelijk zijn. Daarbij is de Delftse burger niet zondermeer gebaat bij een aantal grote tramlijnen. Hoe goed deze ook kunnen zijn voor de bereikbaarheid van de stad vanuit Den Haag of Rotterdam en dus voor de werkgelegenheid en voor de universiteit. Goed OV begint in de wijk. Wij zullen blijven pleiten voor kwartiersverbindingen in elke wijk naar het station. En voor een verbeterde dienstregeling naar het ziekenhuis.

CULTUUR

Hoe voorkomen we dat ons geloof in de cultuur geen bodemloze put creëert, waarbij we geen echte keuzes durven maken? De ChristenUnie wordt niet echt enthousiast van nog meer evenementen, en culturele themaweekenden. Wat is het resultaat daarvan? Wie bereiken we er echt mee? Investeer in minder vluchtige culturele zaken: ons culturele erfgoed. En in culturele programma’s waar nieuwkomers of kinderen in achterstandsituaties mee bereikt worden.

BOUWEN

Delft ligt op de schop. En dat zal nog wel even zo blijven. De gemeente is verantwoordelijk voor de communicatie. Het is broodnodig om hier meer in te investeren om ervoor te zorgen dat het draagvlak voor deze grote projecten onder de bevolking verhoogd wordt. Ik hoop dat het Masterplan bereikbaarheid daaraan bijdraagt.

ZORG

De zorgparagraaf is in vergelijking tot andere delen van het akkoord, nogal kort. Ik hoop niet dat dit tekenend is voor de beleidskeuzes die straks gemaakt zullen moeten worden. In het kader van de WMO mag de gemeente nog meer de regie gaan nemen. Dat betekent niet dat zij allerlei zaken zelf zal moeten uitvoeren, maar vooral dat zij de samenwerking zoekt met instanties en hulpverleners die met geld vanuit de AWBZ of de Basisverzekering werken onder de Delftse burgers. Of wijkzorgteams daar iets aan bijdragen, vraag ik me, zoals gezegd, af.

TEN SLOTTE

Creating History. Een mooi streven. Helaas staan de geschiedenisboeken vooral vol met conflicten, blunders en fouten. Laten we er met elkaar naar streven dat we niet zó de geschiedenisboeken ingaan, maar positief. Tegelijkertijd past ons bescheidenheid: Wij hebben deze wereld niet gemaakt. Voorgaande colleges hebben deze stad niet gemaakt. En ook dit college zal Delft niet tot een perfecte stad maken. Wel hebben we verantwoordelijkheid gekregen (als Raad en College) om deze stad naar eer en geweten te besturen. Zodat Delft een samenleving is / wordt waarin mensen kunnen omzien naar hun naaste, hun talenten kunnen ontplooien en rentmeesters kunnen zijn over de schepping.

De ChristenUnie zal instemmen met de benoeming van de voorgedragen wethouders. Hen wacht een zware, maar ook prachtige verantwoordelijkheid. Vanuit dat besef bid ik het college, maar ook de hele raad, voor de komende periode veel wijsheid en inspiratie toe. En bovenal wens ik u Gods zegen.

Joëlle Gooijer

Fractievoorzitter ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'Reactie Christenunie op coalitieakkoord'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010

november

oktober

september

augustus

juli

juni

april

maart

februari

januari