Begrotingsbehandeling en wissel

woensdag 14 november 2012 21:42

Afgelopen maand was een drukke periode. Dat werd vooral veroorzaakt door de behandeling van de begroting voor 2013. Afgelopen donderdag was de afsluitende gemeenteraadsvergadering. Tijdens deze vergadering heb ik aansluitend op de algemene beschouwingen aandacht gevraagd voor de effecten van de bezuinigingen op de stad en vooral op de kwetsbare mensen in Delft. Dat zijn toch de mensen die de bezuinigingen het eerste en beste zullen voelen. Het is nog onduidelijk wat de 45 miljoen aan bezuinigingen nu concreet betekent. Zorgvuldig uitvoeren van de maatregelen staat wat ons betreft dan ook voorop. Daarnaast zal de gemeente ook goed moeten communiceren richting de stad over haar voornemens en wat er van partners in de stad verwacht wordt. Vooral moet de gemeente ook duidelijk zijn over de taken die ze nog wel en welke niet of niet meer uit zal voeren volgend jaar. 2013 wordt een belangrijk jaar voor Delft. De ChristenUnie zal de ontwikkelingen op de voet blijven volgen en proberen alert te zijn op ongewenste ontwikkelingen.

Waar we duidelijkheid over gekregen hebben tijdens de begrotingsbehandeling is onder andere het volgende. Op DOK zal niet extra worden bezuinigd. Het college heeft toegezegd om de openingstijden van de kinderboerderijen niet te zullen wijzigen zonder dat de raad daarover wordt geïnformeerd. Verder zullen we volgend jaar van de wethouder financiën nog een overzicht krijgen hoe bepaalde bezuinigingen die in de begroting zijn ingeboekt concreet zullen worden ingevuld.

Met Stadsbelangen, de VVD en de SP hebben we ook een motie ingediend waarin gevraagd wordt naar criteria voor de maatschappelijke inzet van sportverenigingen. Deze motie is unaniem aanvaard door de raad. Deze motie hebben we ingediend vanwege het plan van het college om te bezuinigen op sportverenigingen door de huur op accommodaties te verhogen en verenigingen vervolgens korting te geven op de huur op basis van hun maatschappelijk inzet. Wat ons betreft gaat dit plan van tafel en met de motie wordt hiertoe een aanzet gegeven door het college op te roepen het plan goed te doordenken. Wat ons betreft zijn sportverenigingen per definitie maatschappelijk actief en is het niet aan de gemeente om verenigingen de maat te nemen. Het onderwerp is hiermee ook politiek gemarkeerd en we komen er zeker nog nader over te spreken.

Een andere motie die opriep folders met informatie over orgaandonatie uit te delen aan mensen die langskomen bij de gemeente voor verschillende diensten is door een grote meerderheid van de raad aangenomen. Mensen worden met de folders gestimuleerd een keuze te maken over orgaandonatie.

De afsluitende raadsvergadering over de begroting was direct ook mijn laatste raadsvergadering. Aanstaande vrijdag zal ik het fractievoorzitterschap weer overdragen aan Joëlle. De afgelopen drie maanden mocht ik namens onze fractie het woord voeren in de raad. Het was een mooie en leerzame ervaring. Ik hoop hiermee Joëlle nog beter te kunnen ondersteunen in het raadswerk. Ik ga de komende tijd weer volop verder met de onderwerpen die in de commissie Middelen en Economie en de commissie Spoorzone, Verkeer en Ruimte aan de orde komen. Over niet al te lange tijd komt het onderwerp parkeerbeleidskader aan de orde. Dit is een beladen discussie met veel aspecten. Schroom vooral niet als u mij hiervoor input mee wilt geven.

Jabco Vreugdenhil

« Terug

Reacties op 'Begrotingsbehandeling en wissel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.