Delftse fracties willen uitbreiding statiegeld tegen zwerfvuil

vrijdag 17 februari 2012 00:39

De ChristenUnie wil concrete maatregelen om zwerfvuil te verminderen. Daarom pleit de partij, met steun van GroenLinks, CDA en SP, voor een uitbreiding van het statiegeldsysteem voor kleine plastic flesjes en blikjes. Een motie waarmee het college van B&W wordt opgeroepen deze boodschap aan het kabinet over te brengen wordt door de vier partijen in de raadsvergadering van donderdag 23 februari a.s. ingediend.

Zwerfvuil is veel mensen een doorn in het oog. Vooral kleine flesjes en blikjes worden in bermen, langs wegen en in het water teruggevonden. Dit is buitengewoon hinderlijk, zorgt voor verrommeling en is slecht voor het milieu. De gemeente draait op voor de kosten van het verwijderen van zwerfvuil. Deze kosten worden vervolgens doorberekend aan burgers in de afvalstoffenheffing.

Op 7 maart a.s. praat het kabinet met de Tweede Kamer over de toekomst van het ‘verpakkingendossier’.  Een onderdeel daarvan is het statiegeldsysteem. Inzameling van frisdrankflessen is succesvol, meer dan 95% wordt geretourneerd. De bestaande emballageapparatuur is ook geschikt om kleine flesjes en blikjes te verwerken. Uitbreiding van het systeem is dus goed mogelijk. Aangezien er jaarlijks 3,1 miljard(!) plastic flessen en blikjes worden geproduceerd is het belangrijk om maatregelen te nemen.

Hoewel er al langer brede steun is om de statiegeldregeling uit te breiden, bleven concrete maatregelen van het kabinet tot nu toe uit. De consequenties daarvan werken door in de lokale leefomgeving, het milieu en ook in de hoogte van de afvalstoffenheffing. Uitbreiding van de statiegeldregeling is dan ook een belangrijke aanvulling op wat er in Delft al gebeurt in de bestrijding van zwerfafval. De ChristenUnie hoopt daarom op brede steun in de Raad voor de motie zodat vanuit Delft een duidelijke boodschap richting het kabinet kan worden uitgezonden.

« Terug

Reacties op 'Delftse fracties willen uitbreiding statiegeld tegen zwerfvuil'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.