Delft aardgasvrij , kan dat wel?

zaterdag 16 maart 2019 16:45

12 Maart j.l. is het plan van aanpak Warmteplan 2021 door het Delftse college gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de wijken Voorhof, Buitenhof, Kuyperwijk-Noord en Kuyperwijk-Zuid van de wijk Voordijkshoorn als eerste aan de beurt komen.

Deze wijken zijn als eerste gekozen omdat voor 2030 gasleidingen en rioleringen in deze gebieden vervangen moeten worden. Als er toch gewerkt moet worden, dan is goed om werkzaamheden te combineren. Goed om overlast te beperken en goed om kosten te sparen.

In 2018 hebben inwoners, ondernemers en partners van de gemeente als Vidomes, Vestia, Woonbron, TU-Delft, Stedin in een aantal rondes met de gemeente gesproken. Deze gesprekken zijn verwerkt in het plan van aanpak, aldus de gemeente. Zo komt er een energieloket en is er een bewonersplatform Platform Energietransitie Delft.

Op de site van de gemeente is te lezen dat Voorhof-Oost als eerste aan de beurt zal komen, omdat  daar de bestaande warmte voorziening aan vervanging toe is.

 De uitgangspunten van het Warmteplan 2021 zijn goed, de meesten spreken vanzelf. De ChristenUnie wil op drie heel goed gaan letten, te weten:

  1. De gemeente heeft de regierol en ondersteunt lokaal initiatief.
  2. Aardgasvrij moet voor iedereen betaalbaar zijn.
  3. Een aardgasvrije stad mag niet leiden tot een grotere welvaartsongelijkheid.

 Deze drie uitgangspunten zullen ertoe bijdragen dat het aardgasvrij en energiezuinig maken van Delft op instemming van de Delftse bevolking kan rekenen.

  1. Lokaal initiatief kan betekenen dat inwoners delen in opbrengsten als ze zelf ook leverancier zijn.
  2. Betaalbaarheid betekent dat de kosten voor inwoners in de pas zullen moeten lopen met wat men betaalt aan energierekening en huur.
  3. Geen grotere welvaarstongelijkheid betekent dat sterke schouders zwaardere lasten dragen.

ChistenUnie pleit daarom voor een Energietransitiefonds waardoor huurders en eigenaar-bewoners financieel ondersteund kunnen worden. Dit kan met subsidies, maar ook met leningen met voordelige voorwaarden. Als de gemeente dan toch de aandelen Eneco gaat verkopen, stop de opbrengst hiervan dan in zo’n fonds.

Een belangrijk element in het welslagen is het verminderen van de vraag naar warmte. Hier kan iedereen meebeginnen: Verhuurders en eigenaar-bewoners, nl. isoleren!

Bert van der Woerd

Raadslid ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'Delft aardgasvrij , kan dat wel?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2019

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari