Recht doen aan het Instituut Sociaal Raadslieden

ISR 3.pngvrijdag 06 november 2015 21:19

De gemeenteraad is het unaniem eens met de motie van de ChristenUnie om niet te experimenteren met het ISR dat (vaak kwetsbare) burgers ondersteunt bij sociaaljuridische problemen. De motie was een reactie op het collegevoorstel in de begroting om het ISR onder te brengen bij Delft voor Elkaar en er vanaf 2017 100.000 euro extra op te bezuinigen.

Naar aanleiding van de motie zal aankomend jaar een (door een externe partij geleid)  onderzoek plaatsvinden naar een passende plaats voor het ISR waarin de onafhankelijkheid van het instituut behouden blijft. En belangrijker nog, waar de sociaal raadslieden voor elke burger rechtstreeks te bereiken zijn. We willen hiermee voorkomen dat iemand bij een centrale balie kan besluiten of een zaak wel of niet complex genoeg is voor het ISR.

Functie ISR

Het Instituut Sociale Raadslieden (ISR) biedt al ruim 40 jaar ondersteuning aan Delftse inwoners met sociaaljuridische problemen. Daarnaast heeft ze een belangrijke signaleringsfunctie. De laatste jaren worden deze problemen steeds complexer. Ruim 30% heeft te maken met de Belastingdienst. Hoe krijg je een onterecht opgelegde toeslag terug? Hoe zorg je ervoor dat de Belastingdienst niet zoveel verrekend dat je inkomen onder de belastingvrije voet uit komt? Maar ook, hoe te handelen als de jou toegewezen budgetbeheerder (vanwege schuldsanering)  zijn werk niet goed doet, en je dus nog meer in de schulden raakt? Zo maar wat voorbeelden uit het jaarverslag ISR 2014.

Gelukkig bestaan er in Delft diverse instanties die inwoners kunnen helpen met schuldenproblematiek, zoals de Financiële Winkel, Humanitas, ISOFA en ISF waardoor het ISR zich kan richten op de complexe gevallen.

Jarenlange bezuinigingen bij ISR

Al jaren bezuinigt de gemeente op het ISR. Er zijn steeds minder raadslieden beschikbaar; steeds meer van hen is in tijdelijke dienst. Dit is een risico vanwege de complexiteit van de zaken die specialistische kennis vereisen en de rol van de raadslieden om (nieuwe) problematieken te signaleren (wat niet gaat als je maar korte tijd in dienst bent).

Onderzoek door het Verwey-Jonkerinstituut toont aan dat iedere euro, die naar de raadslieden gaat, de betrokken burgers anderhalve euro oplevert waardoor meer armoede of schuldenproblematiek bij deze burgers wordt voorkomen. Alle reden dus om niet op het ISR te bezuinigen.  De ChristenUnie is het wel eens met de gemeente dat ook voor het ISR geldt dat zij zo efficiënt mogelijk moeten werken. Door de aangenomen motie wordt pas na het uitgevoerde onderzoek vastgesteld of het realistisch is om meer te bezuinigen op het ISR.

Toekomst ISR

Door de motie van de ChristenUnie, die mee ingediend is door zes andere partijen, en door alle partijen is gesteund, zal er een onafhankelijk onderzoek plaatsvinden naar een goede plaats van dit instituut, waarbij het ISR voor elke burger rechtstreeks te bereiken blijft. Voor dit onderzoek is nu voldoende tijd beschikbaar. Er wordt pas bezuinigd als het onderzoek laat zien dat bezuinigen niet ten koste gaat van hun belangrijke taak.

Het ISR en de Begeleidingscommissie (die de  onafhankelijkheid van het instituut momenteel waarborgt) waren erg bezorgd over de plannen van het college. Ze hebben aangegeven heel blij te zijn met de aangenomen motie. We hebben afgesproken over de uitvoering ervan nauw contact te houden.

 

Jeanieke Kuijper

« Terug

Reacties op 'Recht doen aan het Instituut Sociaal Raadslieden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.