Serious Request – het glazen huis

vrijdag 11 februari 2011 00:30

Het resultaat van de commissiebehandeling van Serious Request is dat er voldoende steun is in de raad om vanuit Delft een bidbook aan te bieden aan 3FM om in 2012 het glazen Huis naar Delft te halen. Het bidbook moet voor 18 maart worden ingediend. Op 29 april wordt bekend gemaakt in welke gemeente in 2012 het glazen huis gaat neerstrijken. We hebben concurrentie van Haarlem, Nijmegen en Geleen- Sittart.

 

Zijn we daar als ChristenUnie nu blij mee? Vanuit de poll die we op internet geplaatst hadden, zijn er veel uiteenlopende reacties binnengekomen. In totaal hebben 96mensen gestemd. Dit zijn niet per definitie allemaal mensen uit de achterban. Het was ook mogelijk om meerdere keren te stemmen. Representatief is de uitkomst dus niet. Wel is de poll indicatief voor de meningen die er zoal zijn over een dergelijk evenement. Als je de meningen bekijkt, blijkt 56% van de stemmers vóór het uitbrengen van een bidbook te zijn. 36% is tegen, en 7% weet het niet. Als argumenten voor worden genoemd: goed voor de stad, de positieve schwung, goed voor het goede doel. Argumenten tegen betreffen voornamelijk de overlast en de kosten. Veel mensen die vóór zijn, plaatsen wel kanttekeningen.

 

Als fractie moet je dan een afweging gaan maken van alle belangen. Ook pak je het verkiezingsprogramma erbij. Tevens heb ik de ervaringen uit Groningen en Utrecht erbij betrokken, door mijn collega’s daar te vragen naar hun mening. Beide CU fracties aldaar waren enthousiast over het evenement. Ze hebben er wel voor gezorgd dat er goede afspraken gemaakt zijn met de kerk over de kerkdiensten en de geluidsoverlast. Wat de kosten betreft zijn de tijden wel veranderd. Toen Utrecht en Groningen hierover nadachten, was er nog geen grote noodzaak tot bezuinigen.

 

In de commissievergadering heb ik aangegeven dat ik het al met al een lastige belangenafweging vind. Een aantal bezwaren dat genoemd is, kan worden meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen. Dit kan betekenen dat je ‘ja’ zegt en daar een ‘mits’ aan verbindt. Maar eerst moet je goed nadenken of je het evenement überhaupt wilt en kunt organiseren. Daarbij zie ik vooral bezwaren vanwege de kosten en vanwege de veiligheid. De kosten worden geschat op €450.000,-. De ondernemers staan garant voor €225.000,- daarvan. Dat betekent dat de gemeente 225.000,- kwijt zou kunnen zijn. Kosten worden onder andere gemaakt in de compensatie van marktkooplui, in de handhaving en het stadsbeheer. Het college heeft aangegeven dat ze in de huidige meerjarenbegroting geen ruimte heeft om deze kosten te dekken. Zij zal, als Delft het glazen huis krijgt, met een voorstel komen om de kosten te dekken. Hoe dat ook wordt voorgesteld: het zal ten koste gaan van andere zaken. Dat geldt concreet ook voor de veiligheid. De burgemeester gaf een week geleden, bij de behandeling van het beleidskader Veiligheid en Handhaving, aan dat hij verwacht dat er bij de politie de komende jaren capaciteitsproblemen zullen optreden. De randstad moet agenten inleveren ten bate van de rest van Nederland. Er zijn dus grenzen in het aantal evenementen dat je kunt organiseren. Daarom heb ik tijdens de bespreking aan de wethouder gevraagd of er in dat jaar wellicht een ander evenement geschrapt zal worden als het glazen huis naar Delft komt. We geven als ChristenUnie al langere tijd het signaal af dat er in Delft teveel evenementen zijn. In lijn daarmee kun je niet zomaar instemmen met weer een evenement erbij. Hoezeer ik het goede doel dat ermee wordt gediend ook ondersteun en hoezeer ik waardering heb voor het initiatief en wat dit voor de stad kan betekenen.

 

Nadat ik aandacht had gevraagd voor bovengenoemde aspecten, wilde ik mijn definitieve standpunt laten afhangen van de reactie van de wethouder op de eerste termijn van alle partijen. Toen de reactie van de wethouder geweest was, bleek het daar echter bij te blijven. Reden daarvoor was dat we al erg aan het uitlopen waren op het programma, en drie organisaties wachtten op hun beurt om in de commissie een presentatie te geven. Bovendien gaf de werkgroep (bij monde van Ron Witseboer van GroenLinks) aan dat ze al voldoende steun had geproefd bij de verschillende partijen. Dat betekent dus dat ik geen duidelijk standpunt (ja of nee) heb kunnen / hoeven afgeven. Het had ook in dit geval niet van mijn stem afgehangen, maar als uitkomst van een intensief voorbereidingstraject, inclusief poll onder de achterban, was ik daar niet zo gelukkig mee. Tegelijkertijd realiseer ik me dat dit ook ruimte schept om in het vervolgtraject kritisch te blijven, maar toch niet als tegenstemmer te boek te staan.

Joëlle Gooijer - Medema

« Terug

Reacties op 'Serious Request – het glazen huis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.