Algemene Beschouwingen programmabegroting 2008

vrijdag 28 september 2007 14:38

Op donderdag 27 september vonden in het stadhuis de algemene beschouwingen over de programmabegroting 2008 plaats. Uiteraard was Harold van Til in de raadszaal aanwezig om namens onze fractie de onderstaande beschouwing te houden.

Algemene beschouwingen ChristenUnie-SGP

Geacht college, leden van de raad en andere aanwezigen,

Onze prachtige stad heeft veel dat hoop geeft en vertrouwen, om maar eens een voor de hand liggende variatie op de troonrede te maken. Delft is een prachtige historische stad, we hebben bijna 100.000 inwoners met ieder zijn eigen talenten. We hebben de TU en de onderzoeksinstituten en economisch gaat het momenteel goed. Om deze hoop en dit vertrouwen niet te beschamen is het van belang dat de gemeente op een goede wijze invulling geeft aan haar taken. In dit betoog zal ik u laten weten in hoeverre de programma begroting 2008 – 2011 dit volgens onze fractie doet.

Milieu
Als eerste het milieu want het milieu is weer in. Het is een goede zaak dat de gemeente ambitieus is op dit terrein. Wij zien veel goede dingen gebeuren. Bijvoorbeeld voorlichting over het milieu aan schoolkinderen en het maken van vergaande afspraken met projectontwikkelaars over de energiezuinigheid van nieuwe gebouwen. Wij missen echter maatregelen die burgers op het practische en financiële vlak ondersteunen. Ter illustratie een tweetal voorbeelden:
Wij hebben in januari gevraagd om Delft aan te sluiten bij het Energieloket Zuid Holland. Dit is een site waarop een energiescan kan worden uitgevoerd. Deze scan maakt in vijf minuten duidelijk welke maatregelen een woning energiezuiniger kunnen maken en brengt de eigenaar direct in contact met bedrijven die de maatregelen kunnen uitvoeren. Met dit idee is tot nog toe niets gedaan. Omdat het nieuwe kabinet zonnepanelen weer gaat subsidiëren zou het goed zijn om ons snel bij het Energieloket aan te sluiten.
Een ander voorbeeld is dat het voor mensen niet eenvoudig is om gevaarlijk afval in te leveren. Dit kan slechts 4 keer per jaar tussen 17:00 en 19:30 bij een chemokar of bij de Staal. Een systeem met vaste inzamelpunten vergelijkbaar met de glascontainers zou veel practischer zijn. Hopelijk biedt het op te stellen plan van aanpak gescheiden inzameling voor deze kwestie een laagdrempelige oplossing.

Op het gebied van milieu heeft het warmtebedrijf onze nadrukkelijke aandacht. Dit project moet een zeer grote bijdrage gaan leveren aan de CO2-doelstellingen van de gemeente. Wij maken ons zorgen over dit project. Oorspronkelijk zou de business case in juni 2005 gereed zijn. Dit is inmiddels november 2007 geworden. We hebben nog nooit op papier gezien wat de uitval van DSM als warmtebron voor het halen van de milieudoelstellingen betekent. Het verbaast ons dat ondanks deze perikelen in de begroting zonder enig voorbehoud wordt uitgegaan van de oprichting van het warmtebedrijf. Omdat het allemaal langer duurt dan gepland kunnen we wellicht wel van de nood een dood maken. Het zou mooi zijn als de extra tijd zou kunnen worden gebruikt om het begrip TDI te verbreden zodat het niet alleen staat voor Toepassing Delftse Industriewarmte maar ook voor Toepassing Delftse Industrie stank. Er moet toch een Delftenaar te vinden zijn die voor stank een nuttige toepassing kan ontwikkelen.

Zorg en welzijn
Van stank is de sprong naar zorg en welzijn snel gemaakt. Wij staan volledig achter het speerpunt Meedoen. Iedereen heeft talenten gekregen en het is belangrijk dat de samenleving iedereen de mogelijkheid biedt om deze talenten verder te ontwikkelen en in te zetten voor de samenleving. Een plan van aanpak dakloosheid en een uitbreiding van de voorzieningen voor beschermd wonen kunnen dan ook op onze steun rekenen. Het doet ons deugd dat het Wmo-beleid goed in de steigers is gezet. Het nieuwe beleid is in goed overleg met de vele betrokken tot stand gekomen. De eerste aanzetten van het beleid konden dan ook op een brede steun rekenen. Ook wordt er hard gewerkt om het armoedebeleid continue te verbeteren door bijvoorbeeld het drempelbedrag voor bijzondere bijstand te verhogen en door de doelgroep voor bijzondere bijstand actief op te zoeken.

Wonen, groen en speelplekken
Op het gebied van woningbouw heeft de gemeente stevige doelstellingen aan haar broek. Wij staan dan ook achter het voorstel om een aanjaagteam in te stellen die de voortgang moet bespoedigen.

De gemeente moet niet alleen woningen bouwen maar streeft ook naar meer groen en speelplekken. Je hoeft geen planologie gestudeerd te hebben om te begrijpen dat dit wringt. Met de huidige werkwijze blijkt het niet eenvoudig te zijn om de juiste balans tussen deze twee zaken te vinden en te bewaken. Bij het bestemmingsplan TU-Noord hebben we gezien dat een ontwikkelingsplan voor meerdere interpretaties vatbaar is en dat eenmaal ingezette ontwikkelingen moeilijk te stoppen zijn. Onze fractie zou daarom graag naar een procedure willen waarbij we over een uitgewerkt plan kunnen beslissen zonder dat de dreiging van juridische claims boven ons hoofd hangt.

Wijk- en jongerencentra
Onze fractie is van mening dat wijk- en jongerencentra een nuttige functie vervullen. In de wijkcentra worden in overleg met de bewoners veel leuke en educatie activiteiten georganiseerd en het zijn plaatsen van ontmoeting. Hetzelfde geldt voor de jongerencentra.
Wij vinden het jammer dat de subsidie voor jongerencentrum The Mall naar beneden is bijgesteld. Voor diegenen die The Mall niet kennen. The Mall is een jongerencentrum in de Voorhof dat door Youth for Christ is opgericht. Er worden in overleg met de doelgroep diverse activiteiten georganiseerd zoals het spelen in een brassband en pannavoetbal. Tevens worden jongeren geholpen bij problemen thuis, op school of met justitie. The Mall wordt goed bezocht door jongens en meiden met verschillende etnische achtergronden en functioneert in goede samenwerking met netwerkpartners zoals de bewonersvereniging, SkateJam en de BWD.

Cultuur
Dan stap ik over naar Cultuur. In het afgelopen jaar is het nieuwe DOK opengegaan. Een grote aanwinst voor de stad. Belangrijke aandachtspunten op het gebied van cultuur voor de komende jaren zijn wat ons betreft de evenementen en de podiumkunst.

Ten aanzien van de evenementen verwijs ik naar de nota “Fluiten voor een cent” die op initiatief van de VVD fractie tot stand is gekomen en zinnige uitspraken doet over onder meer selectiecriteria voor subsidieverlening en de spreiding van evenementen.

De podiumkunst verdient onze nadrukkelijke aandacht. Podiumkunst is belangrijk voor een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat. Dit is zeker het geval voor een stad als Delft die zich richt op de kenniseconomie en de creatieve industrie. De begroting focust zich wat ons betreft te eenzijdig op het poppodium beleid. Ik wil nogmaals wijzen op het coalitie-accoord waar de college partijen blijk geven van een bredere blik en hebben afgesproken dat er een onderzoek komt naar de behoefte aan podia en zalen in het algemeen.

Dan nog een laatste opmerking over cultuur. De achterban van mijn fractie geeft de voorkeur aan gratis openstelling van musea op zaterdag in plaats van zondag.

Economie
Op economisch terrein heeft de gemeente Delft ervoor gekozen om zich te profileren op het gebied van techniek en creativiteit. Daarnaast lijkt er een breed draagvlak te zijn om de associaties met water beter te benutten. De extra inspanningen die op dit gebied zijn verricht hebben nog niet direct geleid tot een toename van het aantal arbeidsplaatsen. Wel zijn er positieve ontwikkelingen te melden zoals de komst van Deltares. Het is nu zaak om de gekozen lijn vast te houden waarbij kritisch gekeken moet worden naar de partners waarmee de strategie gerealiseerd wordt.

Weerstandsvermogen
Wat de financiën betreft nemen wij de uitspraak dat verdere versterking van de weerstandscapaciteit niet nodig is niet voor onze rekening. De uitgevoerde risico-analyse is namelijk niet volledig. Het risico van het project Spoorzone is niet gekwantificeerd. Dit is een project van enkele honderden miljoenen dat in opdracht van en voor risico van de gemeente Delft wordt gerealiseerd. Ook lezen wij in de risico-analyse niets over Het Nieuwe Stadskantoor.

Verder vinden wij het opmerkelijk dat voor de dekking van het beleid per saldo 4 miljoen wordt onttrokken aan de reserves. Dit lijkt ons geen verstandige keuze met een aantal grote projecten zoals de Spoorzone en Het Nieuwe Stadskantoor voor de boeg.

Grote projecten
Tenslotte de grote projecten. Wij staan achter deze projecten omdat we van mening ze bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de stad. Dit betekent echter dat onze stad de komende jaren flink op zijn kop gaat. Dit brengt veel overlast met zich en meer dan overlast; er zijn ook mensen die hierdoor zwaar worden getroffen. De meest bekende zijn de familie Camijn van hotel de Kok en de bewoners van de Van Renswoude- en de De Genestetstraat. Wij willen benadrukken dat wij het belangrijk vinden dat de gemeente naast deze burgers gaat staan en er alles aandoet om de problemen snel en adequaat op te lossen. Dit is niet alleen fair naar deze mensen toe maar ook van belang voor draagvlak en vertrouwen bij de komende projecten.

Ter afsluiting wil ik u als gemeentebestuur Gods zegen toewensen.

Ik dank u hartelijk voor uw aandacht.

« Terug

Reacties op 'Algemene Beschouwingen programmabegroting 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.