Disc-O-take, Openbare Bibliotheek en het Kunstcentrum (DOK)

woensdag 25 april 2007 12:22

Chapeau! voor DOK
In de vergadering van de raadscommissie Economie, Milieu, Cultuur en Recreatie van 11 april stond een auditrapport over de bedrijfsvoering van de multi-bibliotheek DOK op de agenda. Onze fractie heeft DOK de complimenten gegeven voor onder meer de bezoekers-aantallen en voor de prijzen en subsidies die DOK in de wacht heeft gesleept.  

DOK-filialen
Onze bijdrage is helaas niet tot complimenten beperkt gebleven. Uit het auditrapport komt namelijk het volgende scenario naar voren: een schitterende centrale bibliotheek (de modernste ter wereld), sluiting van de filialen en meer inkomsten. Dit scenario is niet het onze. Wij vinden het met name belangrijk dat de prijzen van de abonnementen laag en de filialen open blijven. Op deze wijze blijft de bibliotheek voor iedereen toegankelijk en betaalbaar. Wij zijn blij dat, naast diverse oppositiepartijen, ook de coalitiepartijen GroenLinks en PvdA het open houden van de filialen bepleiten zodat sluiting vooralsnog niet aan de orde lijkt.

Gemeenteraad lijkt te vaak buiten spel te staan.
Verder heeft onze fractie wethouder Merkx stevig bekritiseerd over het uitblijven van het bedrijfsplan 2008-2011 van DOK. Dit plan zou ruim voor het zomerreces verschijnen maar dit wordt nu het najaar van 2007. Dit betekent dat de nieuwe bibliotheek reeds ingericht is, de kosten grotendeels vaststaan en discussie in de gemeenteraad over welke diensten de bibliotheek gaat aanbieden dus geen zin meer heeft. Helaas staat dit geval niet op zich: De gemeenteraad heeft bijvoorbeeld ook nog niet beslist over de nieuwe bestemming van het pand van de Sociale Dienst aan de Hooikade, maar aan de huurders van Bacinol is al toegezegd dat zij naar de Hooikade kunnen. Een ander voorbeeld waarin de gemeenteraad buiten spel lijkt te worden gezet is het stadswarmteproject. Er is nog niet besloten of de restwarmte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (AWZI Harnaschpolder) gebruikt gaat worden voor de verwarming van de nieuwe wijk, de Harnaschpolder, maar in de nieuwsbrief wordt dit reeds gepresenteerd als een feit.

HvTil

« Terug

Reacties op 'Disc-O-take, Openbare Bibliotheek en het Kunstcentrum (DOK)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.