Van parkeren naar Kerst

Fc9jgrmpRU.jpgmaandag 23 december 2013 16:46

De laatste Raadsvergadering van 2013 voerden we opnieuw een parkeerdiscussie. Het ging over logische grenzen en logische tijden in Voorhof: een lastige puzzel. De ChristenUnie wil de overlast van ‘uitwijkparkeerders’ voor de bewoners van de woonwijk Voorhof II West verminderen, door het gereguleerd parkeren in het deel van hun wijk dichtbij de Albert Heijn af te schaffen. Deze ingevoerde regulering heeft niet geleid tot meer parkeerders in de garage. Maar wel tot onacceptabele overlast in de omliggende woonstraten. Logische parkeerterreinen staan leeg. En de woonstraten zijn te vol. De belangenvereniging Voorhof II West voelde zich niet in de besluitvorming betrokken en pleitte voor afschaffing van het gereguleerd parkeren achter de Albert Heijn.

De ChristenUnie vindt dat gereguleerd parkeren ingevoerd moet worden op tijden en plaatsen dat er schaarste is. Ook moeten er logische grenzen gehanteerd worden. Die logische grenzen zijn in Voorhof niet gehanteerd. Enkele straten en gebieden ten zuiden van de Albert Heijn aan de Martinus Nijhofflaan zijn in maart 2012 toegevoegd aan het gereguleerd parkeren gebied. Met instemming van de raad. In de praktijk blijkt dit echter niet goed te werken. De gereguleerde gebieden staan leeg, en de auto’s worden iets verderop in de woonwijk neergezet, en niet in de garage. Dit leidt tot overvolle straten naast het gereguleerde gebied. Daar staan uitwijkparkeerders: werknemers van Torenhove, personeel van de winkels in de Hovenpassage en bezoekers aan de binnenstad, die per tram hun reis vervolgen én wellicht bewoners van straten waar gereguleerd parkeren geldt.

Daarom heeft de ChristenUnie een amendement ingediend, samen met VVD en Stadsbelangen, om het gereguleerd parkeren in deze straten en gebieden op te heffen. De logische grens, van de Martinus Nijhofflaan, wordt dan weer gehanteerd. Dit amendement is helaas niet door de raad aangenomen.

Gereguleerd parkeren dient alleen ingevoerd te worden als er voldoende draagvlak is in de hele wijk. De ChristenUnie vindt het balangrijk dat bestaande belangenverenigingen betrokken worden in de besluitvorming. Aanvullend op het amendement hebben we daarom, ook samen met VVD en Stadsbelangen een motie ingediend. Deze motie roept op om toekomstige uitbreiding van gereguleerd parkeren alleen dan in te voeren als logische grenzen worden gehanteerd, én als er voldoende draagvlak is in het hele gebied; afgestemd via de bestaande belangenverenigingen en/of een representatieve enquête. De motie werd door een ruime meerderheid van de raad aangenomen.

Verder hebben we amendementen gesteund die de gereguleerde parkeertijden in Voorhof beperken op tijden waar geen schaarste is.

Het kerstreces is begonnen. Heerlijk om wat ruimte in de agenda te hebben, ook voor bezinning. Bezinning op Kerst, een feest dat zoveel meer is dan gezelligheid, sfeer en lekker eten. Dat zijn tradities die waarde hebben, maar ook zoveel mensen het gevoel geven dat ze er niet bij horen. Kerst gaat ten diepste over het wonder van Gods menswording. Zo dichtbij wil Hij zijn bij iedereen. Zijn naam is: “Immanuël – God met ons”. Daardoor is het, juist in alle duisternis van de wereld, Licht geworden. Hoopvol!

23 december 2013
Joëlle Gooijer – fractievoorzitter ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'Van parkeren naar Kerst'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.