Gemeente verwijdert fietspaaltjes na schriftelijke vragen ChristenUnie

Fietspaaltjes_verwijderen_300dpi_0014_edijkgraaf_(2)maandag 09 december 2013 16:01

Begin vorig jaar hebben wij schriftelijke vragen gesteld over overbodige en onveilige fietspaaltjes. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente onderzoek verricht. Onderzocht is welke fietspaaltjes overbodig zijn en verwijderd kunnen worden. De gemeente is nu begonnen met het verwijderen van overbodige fietspaaltjes zo blijkt uit onderstaande persbericht. Wij zijn hier erg blij mee want hierdoor kunnen veel onnodige ongelukken worden voorkomen. De verkeersveiligheid neemt weer een beetje toe!

Bijgevoegde foto is gemaakt door fotograaf Erwin Dijkgraaf.

-persbericht-

Gemeente Delft verwijdert 150 fietspaaltjes

Wethouder van verkeer Milène Junius heeft ten zuiden van de Pijnackerse Vaart meegeholpen met het verwijderen van overbodige fietspaaltjes. In totaal zullen 150 paaltjes verwijderd worden. Fietspaaltjes, ooit geplaatst uit voorzorg of naar aanleiding van een klacht over sluipverkeer, blijken soms gevaarlijke obstakels in het fietspad en oorzaak van fietsongelukken.

Honderd locaties onderzocht

Dit jaar zijn ongeveer 100 locaties met fietspaaltjes onderzocht; dit zijn de locaties op of direct naast het hoofdfietsnetwerk. Op ongeveer 80 locaties zullen in november en december in totaal 150 paaltjes verwijderd worden. Op de overige locaties zullen de paaltjes blijven staan, omdat het risico op ongewenst sluipverkeer te groot is.

Op sommige plaatsen worden paaltjes alleen in de winterperiode verwijderd, zodat de strooiwagens kunnen passeren; deze paaltjes worden in maart weer teruggezet.

Om de zichtbaarheid te verbeteren wordt bij alle paaltjes ribbelmarkering aangebracht, over 5 meter aan beide zijden, waardoor de fietser de fietspaal eerder opmerkt. Sommige paaltjes krijgen een op zonnecellen knipperende verlichting.

Sluipverkeer

Bij het onderzoek naar nut en noodzaak van fietspaaltjes is getoetst of het middel (paaltje) echt nodig is tegen de kwaal (sluipverkeer dat oneigenlijk gebruik kan maken van het fietspad). Is dat niet het geval dan wordt het paaltje verwijderd. Als de verwachting is dat sluipverkeer niet of nauwelijks zal voorkomen, dan is het niet nodig dat dagelijks honderden fietsers het risico lopen tegen een paaltje aan te fietsen.

Ongevallen

Jaarlijks belanden er in Nederland honderden fietsers in het ziekenhuis omdat ze tegen paaltjes zijn gefietst. Om hoeveel ongevallen het in Delft gaat is niet bekend. Veel ongevallen worden niet geregistreerd. Wel zijn meerdere keren meldingen van burgers ontvangen waarbij ze een ongeval hebben gehad met een fietspaaltje.

« Terug

Reacties op 'Gemeente verwijdert fietspaaltjes na schriftelijke vragen ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.