Beschermd Wonen en bemoeizorg (OGGZ)
In de commissie sociaal domein van dinsdag 15 juni bespraken we de OGGZ agenda en de afdoening van de (ChristenUnie) motie Beschermd Wonen. Vaak gaat dit over de meest kwetsbare inwoners van onze stad.
Gelukkig gaat er veel goed. En zien we een aantal goede ontwikkelingen:
- We zien dat het college werk maakt van goede zorg, en van samenwerking met de GGZ. Eerder vroegen we de wethouder om ook in Delft te gaan werken met de crisiskaart. Hiermee kunnen inwoners aangeven hoe de omgeving moet handelen als het (psychisch) even niet goed gaat. Goed dat dit momenteel in Delft wordt ingevoerd.
- Ook zijn we blij dat de gemeente naar aanleiding van onze motie bezig is met een plan Housing First – een bewezen succesvolle methode om mensen met (o.a.) multiproblematiek beter te helpen door hen eerst een woning te geven en daarbij intensief te begeleiden.
- Belangrijk dat de gemeente werk maakt van onze suggestie voor nazorg uit detentie. Om te voorkomen dat mensen na hun gevangenisstraf op straat belanden, schulden maken en opnieuw in de problemen komen.
Toch vinden we het jammer dat we het in de raadszaal heel weinig over onze grote verantwoordelijkheid voor deze kwetsbare inwoners hebben. We hebben lang gevraagd om en gewacht op de OGGZ agenda en onze motie over Beschermd Wonen is pas na 2 jaar afgedaan. Terwijl er veel ontwikkelingen zijn bij Beschermd Wonen.
- Een groot deel van de inwoners met een indicatie voor Beschermd Wonen (die dus nu in Delft in een BW voorziening wonen) hebben een indicatie voor WLZ gekregen – daarmee is de gemeente niet meer verantwoordelijk, maar het Rijk.
- Een ander deel van de bewoners van Beschermd Wonen heeft een indicatie voor Beschermd Thuis gekregen en zou dus zelfstandig kunnen (gaan) wonen met de juiste begeleiding en vangnet. Deze omslag moet nu gemaakt worden, samen met de aanbieders van Beschermd Thuis en met de corporaties, die woningen beschikbaar moet stellen.
We hebben er in de commissie op aangedrongen dat, als we inzetten op beschermd thuis, dat dan ook de randvoorwaarden in orde moeten zijn.
- Dit betreft onder andere de samenwerking met de GGZ. Er zit vaak een groot gat tussen de crisiszorg die de GGZ biedt als mensen een groot gevaar voor zichzelf of de omgeving zijn en de vrijwillige zorg als mensen een diagnose hebben en behandeld kunnen en willen worden. Juist als kwetsbare mensen in de wijk gaan/ blijven wonen is nodig dat als mensen (dreigen te) ontsporen, er tijdelijke opname in de GGZ mogelijk is. In reactie gaf de wethouder aan dat de gemeente Delft zogenaamde Pauzeplekken bij de GGZ heeft ingekocht. Daar zijn we blij mee.
- Wel maken we ons nog zorgen over de AVG (privacywet), die behandelaren in de GGZ vaak belet om – soms cruciale - gegevens met de begeleiders beschermd wonen of beschermd thuis te delen. De wethouder erkende dit, en gaf aan te hopen dat landelijke wetgeving, die hierover in de maak is, het verschil gaat maken.
We willen in de evaluaties die de wethouder gaat doen, ook terugzien hoe de verschillende doelgroepen worden geholpen en waar zorgaanbod ontbreekt (bijvoorbeeld voor jongeren / of mensen met een licht verstandelijke beperking). De wethouder heeft dit toegezegd. Daarmee hoefde het onderwerp niet meer terug te komen op de komende raadsagenda. We blijven vinger aan de pols houden hoe Delft deze verantwoordelijkheid voor onze kwetsbare inwoners oppakt.
Joëlle Gooijer
Raadslid ChristenUnie Delft
Archief > 2021
december
- 19-12-2021 19-12-2021 19:24 - Investeren in preventieve ondersteuning bij jeugd en gezinnen
- 04-12-2021 04-12-2021 10:54 - Benut de ruimte in de Participatiewet
november
oktober
- 16-10-2021 16-10-2021 16:05 - Bewoners Poptahof flat Reiger staat rioolwater tot aan de lippen
- 14-10-2021 14-10-2021 19:33 - Sta niet stil, beweeg! Algemene Beschouwingen ChristenUnie
september
juni
mei
- 19-05-2021 19-05-2021 20:26 - Interesse in Delftse politiek?
- 01-05-2021 01-05-2021 20:04 - Parkeren Delft problematiek
Reacties op 'Beschermd Wonen en bemoeizorg (OGGZ)'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.