Begrotingsbehandeling 5 november

PGB 2021-2024.jpgmaandag 09 november 2020 15:10

Een niet sluitende begroting goedkeuren; dat doen we niet vaak. Maar het zijn uitzonderlijke tijden, waarin het niet goed is om tot het graatje te gaan - en op voorzieningen of ondersteuning te bezuinigen om de begroting nu te moeten laten sluiten of de woonlasten te laten stijgen. We steunen het pleidooi om bij het Rijk te blijven aankloppen, samen met andere gemeenten.

Gelukkig hebben we, mede dankzij de Eneco-gelden voldoende reserve én wordt er toegewerkt naar het sluitend maken van de begroting, want dat is wel ons uitgangspunt.

In de commissiebehandeling hebben we er aandacht voor gevraagd: of we deze vreemde corona-tijd - woestijntijd - waarin veel niet vanzelfsprekend is - of we deze tijd benutten om de juiste wissels om te zetten. We willen juist in deze tijd:

  • Ruimte maken voor Zorg voor Elkaar,
  • Van een focus op economische Groei naar Bloei van de samenleving
  • Keuzes maken die goed zijn voor de Schepping.

Onder alle drie deze thema's hebben we een aantal moties ingediend of mee ingediend.

Zorg voor elkaar

We geven veel geld uit aan het Sociaal Domein - meer dan we vanuit het Rijk krijgen. We komen in de commissie SDW nog te spreken over het actieplan sociaal domein 2.0. Voor de CU staat centraal dat we moeten proberen om de samenleving te versterken in de zorg voor elkaar, zodat de overheid niet voor elk probleem hoeft te worden aangekeken.

Daarom dienen we de motie "it takes a village in". Het concept Buurtgezinnen - intussen in 60 gemeenten actief - is zo'n aanpak waarbij de samenleving wordt ingezet in de zorg voor elkaar. Vraaggezinnen, die in de opvoeding wat extra hulp kunnen gebruiken worden gekoppeld aan steungezinnen in de buurt. Het lijkt ons een mooi concept om ook in Delft mee aan de slag te gaan. De wethouder heeft toegezegd dit te gaan onderzoeken. De motie hoefde daarom niet in stemming te komen.

Motie Mentaal welzijn - Rond mensen met een mentale kwetsbaarheid zijn zowel gemeente, GGZ, politie als de samenleving aan zet. Juist in deze tijd worden mensen met mentale kwetsbaarheid harder geraakt door alle onzekerheid en overheidsmaatregelen. Het lijkt de ChristnUnie goed om met elkaar te kijken of we de goede dingen doen. We zijn blij met de crisiskaart die het college noemt in de PGB, maar het is nog niet duidelijk hoe deze gebruikt wordt en hoe deze samenhangt met alle verantwoordelijkheden van genoemde partijen. Daarom dienden we, samen met de SP, een motie in. De motie haalde geen meerderheid. Wel heeft de wethouder aangekondigd dat er eind deze maand een nota OGGZ komt, waarin een deel van wat we in de motie vroegen zal zijn uitgewerkt.  

Van Groei naar Bloei

Als we de omslag willen maken van economische groei naar de Bloei van de samenleving, dan is het belangrijk dat kloven in de samenleving worden verkleind. We dienen daarom de CDA motie over het ondersteunen van verenigingen in de belangrijke rol die zij daarin hebben, mee in.
Ook dienen we - samen met PvdA en CDA  een motie in om te komen tot een levend monument, om verbinders in de stad, die kloven overbruggen zichtbaar te maken en tot inspirerende voorbeeld.

De burgemeester heeft toegezegd dat ze hier graag mee aan de slag gaat. De motie hoefde daarom niet in stemming gebracht te worden.

Kiezen voor de schepping

Onze handtekening staat onder een aantal moties die hieraan bijdragen Dit gaat om de moties Impuls Delftse duurzaamheidsdoelstellingen en Groenbeheer en biodiversiteit.

Omdat we niet gecharmeerd zijn we het collegebesluit om het gratis ophalen van grofvuil te schrappen, dienden we met CDA een motie Langer gratis ophalen grofvuil in. Als deze mogelijkheid vervalt, raakt dit mensen zonder auto onevenredig en dit zorgt voor meer illegale dumping naast vuilcontainers. De motie is helaas verworpen.

Al met al is het deze tijd de vraag of we de goede dingen doen. De Global Goals kunnen een kompas vormen om daarover na te denken. Daarom dienden we de motie Delft 4 Global Goals mee in. Deze motie is aangenomen.

Na een lange avond kwam tenslotte de – niet sluitende – begroting in stemming. We stemden voor, de begroting werd vastgesteld.

Joëlle Gooijer

 

« Terug

Reacties op 'Begrotingsbehandeling 5 november'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2020

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari