Goed bezocht symposium Waardig Ouder Worden in Delft

WOW 35.jpgwoensdag 04 maart 2020 22:27

Op dinsdagmiddag 3 maart kwamen ca. 120 ouderen, mensen van zorgorganisaties en andere belangstellenden bij elkaar in de Vierhovenkerk voor het symposium Waardig Ouder Worden.
In een lezing, een discussie met deskundigen en in de verschillende workshops stond de vraag centraal: wat is er nodig om in Delft waardig oud te kunnen worden?

Wim van Minnen, lid van de nationale Raad van Ouderen gaf een heldere inleidende lezing over de derde generatie, die een zegen is voor ouderen zelf én de samenleving. Maar ook over ouderen als kostenpost en beleids-issue. Waarbij speciale aandacht zou moeten zijn voor ouderen met een laag inkomen en een klein sociaal netwerk en voor oudere migranten. Ook deed hij een oproep: Spreek niet allen óver ouderen maar vooral ook mét hen! Gebruik hun kennis en ervaring. Je wordt waardig oud als je betekenis hebt, als je er toe doet, als je sociale contacten hebt… Dus deed hij ook een appel op ouderen: help mee, waar mogelijk de boel zo in te richten dat waardig oud worden voor velen mogelijk is.

In een 'bank-gesprek' werd met Wim van Minnen doorgepraat over zijn lezing. Daarbij schoven ook Shoshanna Vroomans, geestelijk verzorger in de ouderenzorg en Nelie van Oosterom, huisarts in de Buitenhof, aan en werd de zaal betrokken. Onder de bezielende leiding van Bram Gille, dagvoorzitter.
Een aantal mooie citaten:

"Waardig ouder worden = het gaat niet om je economische waarde of je zelfstandigheid maar of je van betekenis kunt zijn in een relatie"

"Echte eenzaamheid wordt pas minder als je van betekenis bent voor een ander"

"Als overal in de zorg een prijskaartje aan hangt (dat ook nog ns uitgaat van gemiddelden), voelen kwetsbare ouderen zich sneller tot last en een kostenpost"

Na de pauze konden de deelnemers naar 5 workshops:
- Mantelzorg

  • Mantelzorg
  • Ouderen en inkomen 
  • Sociaal leven en Zingeving
  • Leefstijl
  • Woonvormen

Aan het eind van het symposium werd een door velen ondertekende Oproep aan de wethouder overhandigd.

De oproep luidt als volgt:

Waardig Ouder Worden in Delft

We spreken uit dat iedere Delftenaar waardig oud moet kunnen worden. Ook op leeftijd zijn mensen van waarde en kunnen talenten inzetten ten dienste van de samenleving. Maar ook als krachten afnemen, mogen mensen zich gezien en gekend weten; in verbinding met de ander. Daartoe is in Delft een brede coalitie nodig van mensen en organisaties die er onder meer voor zorgt dat:

  • Mensen in Delft de ruimte hebben om voor elkaar te zorgen; waarbij mantelzorgers en vrijwilligers ondersteund worden bij het onbetaalbare en kostbare werk dat ze doen;
  • Mensen gezond en actief ouder kunnen worden;
  • Nieuwe woonvormen voor de huidige en nieuwe generaties ouderen gebouwd worden. 

Bovenal erkennen we dat mensen (inclusief wijzelf) in Delft pas echt waardig oud kunnen worden als we elkaar zien staan, en elkaar echt ontmoeten. Gewoon van mens tot mens in soms kleine alledaagse situaties. Laat Delft een plek zijn waar die ontmoeting concreet gestalte krijgt.

Dom Helder Camera (1984): “Men moet niet bang zijn slechts een druppel te wezen.
Het zijn de vele druppels die samen beken, rivieren en oceanen vormen.

Het symposium is daarmee geen eindpunt. Het vraagt om een vervolg. Door de wethouder, door de politiek, door zorgorganisaties, maar ook door mensen zelf. 
We zullen dit als ChristenUnie fractie blijven volgen en agenderen.

Joëlle Gooijer
Fractievoorzitter Delft

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
WOW 3.jpg1,1 MBimage/jpegdownload
WOW 31.jpg1,3 MBimage/jpegdownload
WOW 32.jpg1,2 MBimage/jpegdownload
WOW 35.jpg1,4 MBimage/jpegdownload
WOW 4.jpg1,0 MBimage/jpegdownload
WOW 5.jpg1,0 MBimage/jpegdownload
WOW 6.jpg1,3 MBimage/jpegdownload

« Terug

Reacties op 'Goed bezocht symposium Waardig Ouder Worden in Delft'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2020

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari