Opzij, opzij, opzij ik heb een ongelofelijke haast

Scooterszaterdag 26 februari 2022 19:02

Delft kent sinds kort het nieuwe fenomeen van de dark stores en flitsbezorgers. Winkels in de binnenstad die afgeplakt zijn, niet geopend zijn om naar binnen te lopen en winkelen, maar als verdeel- en bezorgdiensten werken.

Op zich is het te begrijpen dat in een binnenstad mensen hun boodschappen snel willen en dat er makkelijk nieuwe bezorgdiensten ontstaan. De flitsbezorgers brengen boodschappen supersnel met fietsen (langzaam verkeer!) naar consumenten vanuit panden in de binnenstad. Gemak dient de mens. Echter is dit voor de gemeente Delft een uitdaging op twee punten: het pand in de binnenstad zelf en de direct omgeving van het pand. Er wonen ook mensen. Daarnaast is er een verkeersuitdaging vanwege de soms ongepaste snelheid van de flitsbezorger op de fiets.

ChristenUnie Delft maakt zich druk om deze punten. Wordt er correct gehandhaafd? Flitsfietsen staan vaak op de stoep voor het verdeelcentrum, fietsflitsbezorgers vliegen door de stad en bezorgers staan buiten te wachten. De etalages van deze verdeelcentra zien er niet fraai uit. Het zijn geen gezellige winkeltjes waar je even binnenloopt, maar afgeplakte gevels. In het stadsgezicht is dat geen gezicht. De ChristenUnie is hierop kritisch. De ChristenUnie heeft de wethouder gevraagd om te handhaven en de straten en stoepen makkelijk toegankelijk en netjes te laten houden op basis van APV en bestemmingsplan. De wethouder heeft toegezegd dit te doen.

ChristenUnie Delft is van mening dat dergelijk verdeelcentra niet in de binnenstad thuishoren, maar op een bedrijventerrein. Het zijn geen winkels. Met een voorbereidingsbesluit kan het college deze ontwikkeling remmen en sturen. Met zo’n besluit voor de binnenstad geeft het college te kennen dat er een wijziging van het bestemmingsplan op handen is. Voor een wijziging in de binnenstad is dan instemming van het college van B&W nodig. Dit moet dan wel binnen een jaar door de raad zijn goedgekeurd. Dit ziet de wethouder niet zitten.

 

« Terug

Reacties op 'Opzij, opzij, opzij ik heb een ongelofelijke haast'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2022

december

november

oktober

september

juni

mei

april

maart

februari

januari