Jaarverslag en Jaarrekening 2008 in gemeenteraad

zaterdag 13 juni 2009 10:10

Het College van burgemeester en wethouders heeft met de jaarstukken 2008 verantwoording afgelegd over het gevoerde financiƫle beleid.

In april 2009 zijn het Jaarverslag en de Jaarrekening van de gemeente Delft over het jaar 2008 beschikbaar gekomen. Deze documenten zijn belangrijk voor de Raad om de controlerende taak waar te maken en kunnen gezien worden als collegeverantwoording over het gevoerde beleid binnen de gemeente Delft. De basis voor deze verantwoording en de beoordeling is de programmabegroting voor 2008.

Vrijwel tegelijk met deze jaarstukken heeft de accountant een rapport van bevindingen uitgebracht. Dit resulteerde in een goedkeurende accountantsverklaring, en die is mede van belang voor het provinciebestuur om de financiële situatie in gemeenten te kunnen beoordelen.

De genoemde jaarstukken komen aan de orde in de verschillende vakcommissies. Om deze behandeling wat meer te stroomlijnen neemt de Rekening- en Auditcommissie namens de Raad de jaarstukken kritisch door en geeft hierover een aantal adviezen en aandachtspunten mee die in de discussie met het college kunnen worden ingebracht.

Door het goedkeurende accountantsoordeel is er geen reden te twijfelen aan het gevoerde financiële beleid binnen de gemeente Delft als zodanig. Wel zijn er in diverse commissievergaderingen vragen gesteld bij nut en noodzaak van de zogenaamde budgetoverhevelingen. Hierbij worden budgetten die in 2008 niet zijn besteed overgeheveld naar 2009. Dit raakt niet alleen direct het budgetrecht van de raad, maar ook wordt het financiële resultaat hier door beïnvloed. Vandaar dat de fractie van Christenunie/SGP hier niet zonder meer mee instemt.

Natuurlijk is er bij de financiën veel aandacht voor de gevolgen van de financiële crisis. Deze crisis gaat ook de gemeente Delft en de burgers niet voorbij, waardoor het jaar 2008 helaas moest worden afgesloten met een fors tekort. Dit kon weliswaar worden opgevangen binnen de reserves, maar voor de langere termijn lijken gepaste maatregelen onvermijdelijk. De fractie van Christenunie/SGP besteedt hier veel aandacht aan. Overigens is er in de gemeente Delft nog steeds sprake van een vrij gunstige financiële situatie, zeker in vergelijking met vele andere gemeenten en provincies.

Vragen zijn er ook te stellen bij de resultaten van het gevoerde beleid. Met andere woorden: ziet en ervaart de burger resultaat van al de financiële bestedingen, en zijn de uitgaven gedaan in overeenstemming met de plannen zoals opgesteld bij de programmabegroting? En zo nee, waarom niet? Ook hier is de fractie van Christenunie/SGP voortdurend alert om te proberen te voorkomen dat de gemeente Delft geld besteedt aan minder belangrijke of zelfs ongewenste zaken. En natuurlijk luistert de fractie naar signalen hierover vanuit de samenleving.

 

« Terug

Reacties op 'Jaarverslag en Jaarrekening 2008 in gemeenteraad'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.