Terugblik: debat over de Europese Grondwet

zaterdag 21 mei 2005 19:07

Op 21 mei 2005 werd in de mooie raadzaal van het Delftse stadhuis gedebatteerd over het referendum rond de Europese Grondwet.
Hans Blokland, europarlementariër namens de gecombineerde fractie van ChristenUnie/SGP verdedigde het 'nee' tegen de Europese Grondwet.
Een sfeerimpressie van de bijeenkomst...

Op 21 mei 2005 werd in de mooie raadzaal van het Delftse stadhuis gedebatteerd over het referendum rond de Europese Grondwet.
Hans Blokland, europarlementariër namens de gecombineerde fractie van ChristenUnie/SGP, verdedigde het 'nee' tegen de Europese Grondwet.

Andere deelnemers waren: Mariëtte Hamer (PvdA), Jan Jacob van Dijk (CDA), Jules Maaten (VVD), Erik Meijer (SP), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Doeke Eisma (D66).

Hieronder een artikel van redacteur Piet H. de Jong uit het Nederlands Dagblad van 23 mei 2005 (©Nederlands Dagblad ) met daaronder enkele foto's van Mattie Mostert, bestuurslid ChristenUnie Delft.

"Ver weg 1

Veel mensen ervaren Europa als heel ver weg. Europa leefde in Nederland niet tot dusver, ook niet in politieke zin. Los van de vraag of het referendum met een simpel ja of nee tegen de grondwet gelukkig is, bloeit het debat volop. Pakweg honderd mensen popelden zaterdag om in het stadhuis van Delft met Europarlementariërs en Tweede-Kamerleden in debat te gaan. Trouwlustigen hadden het pand nog maar net verlaten of de vloer van het stadhuis werd vrijgegeven voor een Europa-debat.

Na een pittig debat bleken de voorstemmers te hebben gewonnen. Een kleine tien procent in de afgeladen raadszaal was van mening veranderd. Een oudere dame verwoordde heel scherp het sentiment, dat Nederlanders zich nooit over Europa hebben uit kunnen spreken. ,,Het is ons overkomen.'' Het ging haar allemaal te snel. Dat gevoelen werd met applaus begroet.

Ver weg 2

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer erkende dat het referendum ingewikkeld is, maar ,,dit hebben we over onszelf uitgeroepen''. Volgens haar gaat het referendum van 1 juni daar echter niet over. Al kun je, beaamde de sociaal-democrate, achteraf vaststellen dat Nederland het Europa-debat veel eerder had moeten voeren. GroenLinks-europarlementslid Kathalijne Buitenweg gaf toe dat het allemaal hard gaat in Europa. ,,Maar de geschiedenis gaat ook hard'', zei ze. Met de val van het communisme en de toetreding van tien nieuwe landen wordt Europa wel gedwongen de spelregels aan te passen. Daar komt volgens haar nog bij dat minder dan in het verleden Europa slechts economisch wordt gedreven.

Uittreden

Hans Blokland (ChristenUnie/SGP-europarlementslid) mocht het 'nee' in het debat vertolken. Als Europa als een trein doordendert, is er dan de mogelijkheid eruit te stappen?, werd hem als vraag voorgelegd. Het verdrag tot vaststelling van een grondwet geeft lidstaten inderdaad die mogelijkheid. Blokland uitte zijn vrees dat dat artikel ook gebruikt kan worden om lidstaten op onvrijwillige wijze eruit te werken, bijvoorbeeld als ze niet voor verdere overdracht van bevoegdheden naar Brussel zijn of de euro niet believen. Die opmerking bracht bij CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk ,,irritatie'' teweeg. De uitstapprocedure geldt volgens hem uitsluitend indien een lidstaat de mensenrechten niet langer eerbiedigt.

Dom

Jules Maaten (VVD-europarlementariër) was zo slim critici in de zaal direct de wind uit de zeilen te nemen door het gewraakte tv-spotje met verwijzing naar de holocaust in de ,,categorie missers'' te plaatsen. Vanuit de zaal werd het punt niet meer aangeroerd, op een persoon na, die het erger dan een misser vond en het ,,dom'' noemde. Overigens heeft Maatens collega in de tweede Kamer, Charlie Aptroot zelfs ,,excuses'' geëist van Maaten. Zo niet, dan ,,beschouw ik hem niet langer als collega''. Maaten: ,,Wij zullen contact zoeken.'' Ambtenaren Ambtenaren blijken net gewone mensen te zijn. Het blad Binnenlands Bestuur ondervroeg er 2000 en ook hier zijn de stemmen zeer verdeeld. Wel is een meerderheid van 41 procent voor de grondwet, 32 procent is tegen en zo'n twintig procent weet het nog niet. Opmerkelijk is dat een kwart van de ambtenaren vermoedt dat de Europese grondwet negatief zal uitwerken op het openbaar bestuur in Nederland." 

foto debat EU-Grondwet 3
foto debat EU-Grondwet 4

« Terug

Reacties op 'Terugblik: debat over de Europese Grondwet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.