Terugblik raads- en commissiewerk november 2006

maandag 11 december 2006 22:28

Naast verkiezingen voor de Tweede Kamer en - in Delft - het referendum over de uitbreiding van Camping Delftse Hout, gebeurde er binnen raad- en commissievergaderingen nog het een en ander...

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

De maand november stond voor raad en raadscommissie WIJZO in het teken van de vaststelling van de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning. Deze verordening is nodig omdat er begin 2007 meer taken op de gemeente af komen in het kader van de gelijknamig Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
Echt veel vuurwerk leverde dit niet op, te minder omdat het college had besloten 2007 als een soort overgangsjaar te gebruiken. Als het goed is (..) merken de zorgbehoevenden er dan ook niet zo veel van.

In de commissievergadering van 19 december zal de horizon echter wat verruimd worden, want dan komt de Opstartnotitie "Van beleid, naar visie, naar WMO-beleid" (WMO 2008 en verder) aan de orde.

 

Uitbreiding Camping Delftse Hout

Behalve de verkiezingen voor de Tweede Kamer kon op 22 november jl. in Delft ook worden gestemd voor of tegen de uitbreidingsplannen voor de camping Delftse Hout. Op deze site is onder 'Standpunten' terug te vinden waarom onze fractie eerder vóór de uitbreiding heeft gestemd. Het mocht echter niet baten: Delft stemde in meerderheid tègen de uitbreidingsplannen. Daar de meeste fracties hun standpunt al vóór het referendum aan de uitslag hadden verbonden, kon de gemeenteraad op 30 november snel over dit onderwerp beslissen…

 

Ruimtelijke Ordening: stadskantoor en meer

Binnen de commissie RO kwamen opnieuw enkele omvangrijke (bestemmings)plannen langs. Zo kwam de vaststelling van het bestemmingsplan Zuidwest, deelgebied 1 aan de orde. Dit gold ook voor het Beeldkwaliteitplan Poptahof, velden 5, 6 en 7. Wilt u meer informatie over de inhoud van deze plannen? Kijk dan op het Raads Informatie Systeem.

Daarnaast legde het college verantwoording af voor de architectkeuze voor het station/stadskantoor. Althans, dat was de bedoeling, maar het geheel was inmiddels verworden tot een heuse 'affaire': maar liefst drie van de vier architecten hebben de gemeente gedaagd in Kort Geding. Om deze reden wilde wethouder Vuijk niet veel over dit onderwerp kwijt. Een nieuwe afknapper voor de raad dus, hoewel de beweegredenen van de wethouder begrijpelijk zijn…

Inmiddels - het heeft uitgebreid in de kranten gestaan - heeft het college besloten de keuze 'terug te nemen'. De commissie RO vergadert op 14 december over de nu ontstane situatie.

 

24-uurs kinderopvang

In de commissie 'Bestuur en Werk' kwamen op 21 november een aantal 'technische' onderwerpen aan de orde, zoals een voorstel voor een nieuwe verordening 'voorzieningen' voor wethouders, raads-/commissieleden en fracties.

Verder ging het over de nota 'Arbeidsmarkt, Inkomen en Emancipatie' en de uitvoering van (de aanbesteding) van gesubsidieerd werk. De fractie kon in hoofdlijnen met deze zaken instemmen, al ging de stelligheid waarmee de noodzaak voor een 24-uurs kinderopvang werd bepleit, wel wat ver. Althans, de wethouder heeft niet geloofwaardig gemaakt ernst te willen maken met het aangekondigde behoefteonderzoek.

 

Meer festiviteiten

De commissie 'Wijk, Verkeer en Beheer' kwam al op 16 november bij elkaar. Aan de orde kwam onder andere de nota 'Ruimte voor spelen in de wijk'.

Positief dat wethouder Anne Koning dit onderwerp, alvorens verder uit te werken in overleg met de burgers in de stad, eerst langs de commissie stuurde. Zo kon onze fractie in het bijzonder aandacht vragen voor speelmogelijkheden voor gehandicapte kinderen.
Maar goed, binnenkort kunt ù zich uitspreken over het gewenste niveau van speelvoorzieningen in de stad, wijk, buurt of straat. Dus àls u altijd al iets kwijt wilde over dit onderwerp, 'raise your voice'!

Een onderwerp dat meer tongen losmaakte betrof een jaarlijkse update van de Algemene Plaatselijke Verordening (A.P.V.). Voorgesteld werd namelijk om het aantal ontheffingen voor festiviteiten voor inrichtingen uit te breiden van 8 naar 12. De burgemeester had het voorstel gedaan onder verwijzing naar het collegeakkoord. Hij kreeg echter het deksel op de neus van zijn eigen coalitiepartijen omdat die vonden dat de uitbreiding alleen voor (horeca-)inrichtingen in de binnenstad zou moeten gelden. Het voorstel was echter breder geformuleerd. Door deze actie kregen de oppositiepartijen de oppositie als het ware in de schoot geworpen en moest de burgemeester het onderwerp uit het raadsvoorstel halen…


« Terug

Reacties op 'Terugblik raads- en commissiewerk november 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006

december

november

oktober

september

juni

mei

april

maart

februari

januari