Bijdrage over de kadernota 2024
Afgelopen week was de bespreking van de kadernota voor 2024. Raadslid Bert van der Woerd hield daarbij de volgende bijdrage:
Ongeveer 2.000 jaar gelden riep een Joodse rabbijn, genaamd Jezus: “Laat de kinderen tot Mij komen en verhindert ze niet.” U kunt het verhaal lezen in een van de boeken in de bijbel, Mattheus. Ik noem dit omdat kinderen toen niet in tel waren. In dit verhaal wordt centraal gesteld wat niet in tel is. Aandacht voor wie of wat niet belangrijk is, geen status heeft, onbelangrijk is, niet meetelt. Dat wel mee laten tellen. Dat is wat voor de ChristenUnie van belang is. Dat betreft mensen, dat betreft natuur, bomen, planten, dieren. Met dit in ons hoofd hebben we de kadernota gelezen.
We vinden de hele aanloop naar het excuus van het Delfts stadsbestuur aan de nazaten van tot-slaaf-gemaakten en alle andere Delftenaren zeer waardevol en kunnen van daaruit anti-discriminatie- een inclusie-beleid vervolgen. Daarom zijn we dankbaar voor de week van Verbinding, waar wethouder Gooijer eerder op de avond ons allen voor uitnodigde.
In aanloop naar de Europese Verkiezingen was ik aan het brievenbus-flyeren. In de wijk Voorhof deed ik dat met twee kleinkinderen. Vraagt die van 6 jaar oud: “Opa waarom zorgen mensen in Delft niet goed voor hun spullen?” Ik vraag terug: “ Wat zie je dan?”. Nou opa, het is een rommel op straat, lantaarnpalen staan scheef, stoepen zijn hobbelig en fietsen staan kris kras door elkaar en zijn kapot.” Afgelopen week hoorde ik Canadese toeristen in de trein praten over Den Haag, Amsterdam en Delft. Ze noemden Delft een rommelige en vervuilde stad. Daarom een vraag aan het college: “Is het verlengen van afschrijf-termijnen van kapitaalgoederen in de openbare ruimte wel zo’n goed idee, zoals u dat in de kadernota van 2023 en in deze weer voorstelt, zonder enige voorwaarde? Dit is toch geen manier om budget vrij te maken? Het is dan ook weer zo dat als je afschrijvingstermijnen verlengt, er weer geld vrijgemaakt moet worden voor onderhoud. Lood om oud ijzer. Ook dat is een slechte oplossing trouwens. Ik heb inmiddels een antwoord op een technische vraag hierover; maar ik ben niet gerust op de uitwerking van het college. Dit is toch geen oplossing om de greppel van 2026 te dempen?
Dit betekent toch verplaatsing van lasten naar de toekomst, wie dan leeft wie dan zorgt. Die truc heeft het college met de VVD in het bewind al eens eerder uitgehaald, door Delft onmogelijk te laten besturen door 4 wethouders in plaats van 5. We moesten op onze schreden terugkomen. Dit lijkt de ChristenUnie geen goed rentmeesterschap. Anders gezegd, onze duurzame houding moet er een zijn als bondgentoen van mensen van het hier en nu en van onze kinderen en kleinkinderen.
Daarom vragen we ons af voor wie we nu investeren in het Innovatie District. Voor de ChristenUnie staat niet groei maar bloei voorop. Dat betekent o.a. dat elke WO/HBO-baan, drie tot vier MBO banen moet opleveren. Dan gaat groei van bedrijvigheid samen met bloei voor huidig een toekomstige inwoners van Delft. Tijdens de behandeling van de ruimtelijke economisch visie 2024-2026 heeft de ChristenUnie de vraag benadrukt dat deze visie waar veel van Innovatie District in zit, goed moet uitpakken voor alle Delftenaren, qua werk, fysieke ruimte en sociale dimensie, waaronder buurthuizen, wellicht ruimte voor geloofsgemeenschappen. Voorzitter, mijn slotvraag is hoe vermenigvuldigen we MBO banen met het Innovatie District?