Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Oktober 2017

Duurzaam beleid in Delft

Recent hebben we in de gemeenteraad een goed debat gevoerd over de manier waarop we in Delft aan duurzaamheid moeten werken. Het Delftse plan hiervoor is het uitvoeringsprogramma energieneutraal in 2050. Zoals de naam al zegt een ambitieus doel om uiteindelijk helemaal energieneutraal te worden. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat we hier ambitieus in zijn want het is voor nu en de toekomst van groot belang dat we kunnen genieten van een gezonde leefomgeving.

In het debat hebben we ook gepleit voor een realistisch en eerlijk verhaal naar buiten over de opgave. Het is duidelijk dat de maatregelen uit het uitvoeringsprogramma nog lang niet voldoende zijn. Er zal nog veel moeten gebeuren en zonder aanvullende maatregelen zullen we het einddoel en de tussendoelen (bijvoorbeeld voor 2020) niet halen. De wethouder was dat met ons eens en gaf aan dat het nodig zal zijn om onderweg nieuwe kansen en mogelijkheden te grijpen. Om dit ook echt te kunnen doen heeft de ChristenUnie gepleit voor het inzetten van meer geld en capaciteit. We hebben aangekondigd bij de behandeling van de begroting voor 2018 met een voorstel te komen om meer geld voor de energietransitie vrij te maken.

Lees verder

Betaalbare grafrechten

Het college wil het beheer van de Delftse begraafplaatsen overdragen aan De Laatste Eer. De Laatste Eer is een Delftse uitvaartverzorger. In de gemeenteraadsvergadering van 28 september moest de raad daarover besluiten. Op zich kon de ChristenUnie zich in het voorstel vinden en vinden wij de De Laatste Eer een geschikte partij. Het collegevoorstel omvatte echter ook het voorstel om de tarieven door De Laatste Eer te laten vaststellen. De gemeenteraad zou daar dan geen invloed meer op hebben.

Omdat het aantal begrafenissen daalt, wordt het duurder om te begraven. Daardoor ontstaat het risico dat de tarieven stijgen. De ChristenUnie heeft daarom een motie ingediend waarmee het college wordt opgedragen om er voor te zorgen dat de grafrechten – de kosten van begraven betaalbaar blijven. De meerderheid van de raad was het niet met ons eens en dus werd de motie verworpen. Dat was voor ons als fractie de reden om tegen het voorstel voor overdracht aan De Laatste Eer te stemmen.

Lees verder

Niet-vergeefse arbeid

Van heel veel soort werk zie je niet altijd direct resultaat. Dat geldt ook als je dat werk voor onze Here God doet. Maar Zijn tijdshorizon is dan ook de eeuwigheid ...

Toch bemoedigt Hij ons regelmatig. Zoals nu de ChristenUnie uiteindelijk tòch in onze regering deelneemt. De coalitieafspraken zijn inmiddels gepresenteerd. Niet alles zouden wij zo hebben gekozen. Maar met slechts 5 van de 76 zetels van de coalitie is relatief veel terug te herkennen. Ook in ons gemeenteraadswerk zijn er zulke momenten. Zelfs wanneer er aanvankelijk niet naar ons is geluisterd en de plaatselijke coalitie later met dezelfde ideeën als eigen initiatief terugkomt.

Daarom bereiden wij ons in vertrouwen voor op de verkiezingen van een nieuwe gemeenteraad in maart 2018. De concept-kandidatenlijst is bijna gereed. Ideeën voor het verkiezingsprogramma  zijn geïnventariseerd; aan de verschillende hoofdstukken daarvan wordt nu druk geschreven. En de verkiezingscampagne is in voorbereiding. Wij zijn met goede hoop aan de arbeid. U ook?

 

Dick van der Goot, voorzitter ChristenUnie afdeling Delft, dvdgoot@outlook.com

Studentenwoningen in Delft

24 oktober wordt in de raadsvergadering de nota “Studentenhuisvesting in goede banen” besproken. Deze nota omvat een voorstel van het College om de verkamering van koopwoningen te beperken. Vanaf 1 november wil de gemeente een omzettingsvergunning invoeren om de druk op de Delftse huizenmarkt te beperken en overlast te voorkomen. Deze wordt, als het aan het college ligt, in elk geval niet verleend aan huizen met een WOZ-waarde van boven de €265.000, omdat in deze sector van de huizenmarkt meer vraag dan aanbod is. De ChristenUnie erkent de druk op de huizenmarkt en de overlast die wordt ervaren door steeds meer inwoners. We zijn blij dat verkamering aan banden wordt gelegd, maar zien enkele problemen in het huidige voorstel.

Lees verder
Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedInfooter-rechts