De wijsheid van de minderheid. Bert bij de bespreking van het coalitieakkoord
Hier in deze raadszaal zie ik mensen die een bijdrage aan een beter Delft willen leveren. Zoals we hier allemaal zitten hebben we ons verplicht ons hiervoor in te zetten. In ons dagelijks werk als ambtenaar, vrijwilliger, zorgmedewerker, wetenschapper, ondernemer, model, woordvoerder, adviseur, sluiswachter, coordinator, jurist, controller, leerkracht, projectleider en programmamanager hebben we instrumenten om dat werk te doen. Zo ongeveer begint Peter van Uhm commandant der strijdkrachten van 2008-2012 zijn TEDx speech in 2011 "waarom ik koos voor een geweer". (Foto: Bert van der Woerd)
Een ieder heeft zijn instrumenten om zijn werk te doen. Voor ons als raadsleden zijn dat geen wapens, wel moties, amendementen, interpellaties, schriftelijke vragen, initiatiefvoorstellen, debatten, raadsbesluiten en een coalitieakkoord. Deze instrumenten zetten we in voor een beter Delft voor alle Delftenaren. Met de wijze waarop wij ze inzetten, zijn we voorbeelden voor de inwoners. Het debat in deze raadszaal maakt plannen beter. Dat is democratie. Burgers stemmen tijdens verkiezingen op de volksvertegenwoordigers van politieke partijen die hen het meest aanspreken. Dit is democratie.
- In een parlementaire democratie beslist de meerderheid.
- De minderheid legt zich neer bij de meerderheid.
- De meerderheid houdt rekening met de wensen en verlangens van de minderheid.
Aldus Hans Wiegel in een interview met Paul Prillevitz in een NRC van 2012.
Ongeveer 30% van de Delftenaren heeft op partijen gestemd in deze coalitie. Deze coalitie zit er niet voor een bepaalde achterban, wel voor 100% van de Delftenaren. Het coalitieakkoord is vatbaar voor verbetering. Daarom voeren we er een debat over, soms op het scherpst van de snede, oftewel hard tegen hard. Let wel: zoals wij hier debatteren en situaties framen bepalen wij mede de kijk van de inwoner van Delft op het bestuur van de stad. Daarom herhaal ik een belangrijk statement uit het coalitieakkoord: gebruik de wijsheid van de minderheid om plannen beter te maken. Ik raad u aan de TEDx talk van Peter van Uhm te bekijken als u dat nog niet gedaan hebt. Hij geeft daarin mee wat goed leiderschap is: eerlijk zijn, niets verhullen, voor en achter je mensen staan. En vooral: nooit vergeten om gemaakte fouten te vergeven. Dat is geen afrekencultuur, wel genadecultuur. Hij heeft de wet van Uhm ontdekt Z # B # G. Zien is ongelijk Begrijpen is ongelijk Goed vinden. Voor dit laatste is vertrouwen nodig. Dat kunnen we alleen krijgen door verbinding te maken met Delftenaren, onze nekken uit te steken, door geen toeschouwer te zijn en te handelen op basis van een moreel kompas. Als dat goed staat en je hebt geen tijd om er over na te denken, dan neem je het beste besluit dat er is. Dan nemen we geen besluiten om een achterban te plezieren, maar besluiten die noodzakelijk zijn, die je kan uitleggen en verdedigen.
Wij nemen hier als raad besluiten die door anderen worden uitgevoerd. Ik kijk weer naam Peter van Uhm. Hij sluit zijn Tedx talk af op een bijzonder manier. Hij stapt uit de rode cirkel en laat een soldaat die met blijvend letsel is teruggekeerd uit Afghanistan het applaus ontvangen van zijn verhaal. Voor en achter de mensen van de uitvoering staan. Zo moeten we ook doen met onze ambtenaren en mensen van de partners van de gemeente, Avalex, Delft voor Elkaar, GGD, DelftSupport, Werkse! en al die anderen. Zij voeren beleid uit waarvan we hier met als uitgangspunt een nieuw coalitieakkoord de kaders stellen, de gemeenteraad van Delft. Zij mogen het applaus ontvangen van hun werk in uitvoering waar wij met onze instrumenten en gedrag leiding aan geven.
Bert van der Woerd
fractievoorzitter ChristenUnie Delft