Zuinig zijn op het groen in de stad
Met deze boodschap staat lijsttrekker Bert van der Woerd vandaag in Delft op Zondag. Foto: Alyssa van Heyst
Sinds 1976 woon ik - met een korte onderbreking- in Delft. Ik heb Bouwkunde gestudeerd en werk in de ict. Mijn interesses zijn heel breed, maar met een rode draad: klimaat en duurzaamheid. Dat was ook mijn motivatie om de lokale politiek in te gaan. Ik zit nu vier jaar voor de ChristenUnie in de Delftse gemeenteraad. Sinds een jaar ben ik fractievoorzitter.
De ChristenUnie komt altijd op voor wie - en wat- niet uit zichzelf kan meekomen. Dat gaat over het sociale domein, maar bijvoorbeeeld ook over onderwijs en het klimaat. De komende vier jaar willen we vooral achterstanden die de coronacrisis heeft veroorzaakt, ongedaan maken. Toen de sportclubs moesten sluiten, werd pas echt duidelijk hoe graag mensen samen buiten sporten en bewegen. Op tal van kleine veldjes in de stad kwamen mensen bij elkaar om te sporten en ontspannen. Het is ontzettend belangrijk dat de gemeente dit soort plekken bewaart en goed beheert. Die mag je niet volbouwen.
Natuurlijk hebben we wel meer woningen nodig. Voor senioren, studenten en starters. En starter ben je ook als je twintig jaar gehuurd hebt en nu iets wilt kopen. Veel nieuwe woningen zijn onbetaalbaar omdat de grond zo duur is. Maar dat hoeft niet: de gemeente heeft ook eigen grond. Verkeer kan nu via de Kruithuisweg, de A4 en de A13 om de stad heen. Daardoor kun je bijvoorbeeld de Beatrixlaan prima versmallen. En de gewonnen ruimte benutten voor groen en voor woningbouw. In dit gebied is veel mogelijk. Daarom koos ik ervoor om op de foto te gaan bij het Pierre van Hauwe viaduct.
Om sociale cohesie te bevorderen wil de ChristenUnie dat de gemeente vrijwilligersorganisaties in buurten financieel ondersteunt. Het kost relatief weinig geld om een buurtcomite te steunen. Maar de betekenis ervan voor de sociale cohesie is enorm. Mensen worden gelukkiger als ze ergens wonen waar buren elkaar kennen en naar elkaar omkijken.