In de begrotingsraad van 4 november 2021 diende ChristenUnie Delft de volgende moties in
Amendementen over verplaatsing tramhalte Martinus Nijhofflaan en uitstel inrichting raadszaal en vervangen meubilair.
Moties Kamers met Aandacht, burgerbetrokkenheid, toegankelijkheid stadhuis, zelfbewoningsplicht, klimaat en meer ...
Amendement Tramhalteverplaatsing Martinus Nijhofflaan. Deze tramhalte is voor de ChristenUnie onbegrijpelijk. Als de verplaatsing van 100 meter niet gebeurt dan zijn er geen kosten voor de gemeente Delft. Loopafstanden, disbalans tussen twee tramhaltes, herinrichting kruising onderaan het viaduct over de Beatrixlaan en de helling van een perron zijn geen argumenten om tot verplaatsing over te gaan. Laat staan dat de halte voor de deur bij AH XL komt te staan en verdwijnt bij de ingang van De Hoven waar Dirk van der Broek als supermarkt zit. Daarnaast wordt de halte verplaats richting de Voorhofdreef waar ook nog een bushaltes zijn. De as Voorhofdreef in de wijk krijgt zo onevenredig veel aandacht van het OV. De motie haalde het niet. ChristenUnie Delft zal alert blijven op dit punt en wanneer het te pas kom, aandacht geven aan deze onnodige halteverplaatsing.
Amendement Herinrichting raadszaal. De vraag aan het college is hoe zij de financiële ruimte die hierdoor in de periode tot 2025 ontstaat, omdat we € 203.000 in de knip houden, denkt in te zette. Het lijkt de ChristenUnie dat een gedeelte van de jaarlijkse reservering of afschrijving inzetbaar is voor andere doeleinden. Er is in 2024 twee ton extra beschikbaar. Deze motie werd unaniem aangenomen. Het is aan de raad om te beslissen waar de extra financiële ruimte voor zal worden gebruikt.
Motie Kamers met Aandacht. De ChristenUnie stelt altijd dat we de beweging moeten maken van de professionele zorg naar de samenleving die heel veel kan, maar daarin wel gefaciliteerd moet worden. Dit is uitgewerkt in deze motie. In Delft hebben we te maken met stijgende kosten in het sociaal domein en een woningmarktprobleem. Juist jongeren die de jeugdzorg verlaten, kwetsbare jongeren, en nog niet op hun achttiende zelfstandig zijn, zijn eerder beter op hun plek bij mensen in huis die hen informeel maar wel begeleid door een organisatie als Kamers met Aandacht, langzaamaan op eigen benen laten staan, dan wanneer ze aan hun lot worden overgelaten. Deze motie is unaniem aangenomen.
Motie burgerbetrokkenheid bij klimaatbeleid. Veel inwoners wensen directe invloed op besluiten van de overheid, ook op besluiten van de lokale overheid. Die behoefte betreft vooral het klimaatbeleid. Van de acht global goals waar het college zich op heeft toegelegd toont de begroting viermaal het global goallogo Klimaatactie, dan driemaal Betaalbare en duurzame energie en driemaal Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten. We zien in de samenleving dat klimaat, energie, vrede en veiligheid veel gemeen hebben. Het college ziet dat het superbelangrijk is. Het eindrapport van de commissie Brenninkmeijer Burgerbetrokkenheid bij klimaat (gepubliceerd 21 maart 2021) stelt dat het burgerforum het vermogen heeft om burgers te betrekken bij klimaatbeleid. Met een beetje geld dat vrijkomt door bijvoorbeeld uitstellen van inrichting raadszaal ….. kan zo’n burgerforum worden opgezet. Dat inwoners het zoiets aankunnen, heeft de werkgroep Prinsenhof laten zien. We hebben de collegereactie op de motie gezien, we begrijpen het, maar vragen het college toch Out of tegen box te denken. We hebben in de afgelopen jaren gezien hoe participatie werkt vanuit de lokale overheid. Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je ……. Deze motie interfereert met de participatienota. Interferentie is het verschijnsel dat golven op dezelfde tijd en plaats samenwerken of tegenwerken. Er bleek nog geen meerderheid te vinden. Daarom heeft ChristenUnie Delft de motie teruggetrokken; ze houdt de motie nog even warm.
Motie stadhuis toegankelijk voor iedereen. ChristenUnie heeft in de voorbereidingsfase van deze motie gemerkt, dat de gemeente vooral of uitsluitend denkt aan rolstoeltoegankelijkheid. Dan missen we de mensen met visuele, auditieve en verstandelijke beperkingen. Te denken valt aan routebegeleiding die je kan voelen of zien. Dit kan gezien het gegeven dat het stadhuis donderdags het politieke centrum wil zijn, dan mag niemand enige hinder ondervinden. Het idee van de ChristenUnie het stadhuis een dag aan een expertgroep mensen met een beperking te geven, vond weerklank bij het college en mondde uit in een toezegging. De motie hebben we ingetrokken.
Zelfbewoningsplicht koopwoningen. ChristenUnie Delft vindt dat woningen geen investering- of beleggingsobjecten zijn. Doel van een woning is wonen. Daarom maken we werk van de zelfbewoningsplicht. Dit is al eerder aan de orde geweest in 2019. Het gebrek aan betaalbar koopwoningen voor mensen die voor het eerste een huis willen kopen is sindsdien alleen maar nijpend geworden. De motie is ingediend om de wethouder Wonen een steun in de rug te geven na een eerder gedane toezegging dat zelfbewoningsplicht zal worden bekeken. De motie is aangenomen.
Motie Energie in de wijken. ChristenUnie Delft is het helemaal eens met constaterende en overwegende in deze motie. Echter ChristenUnie Delft heeft haar bedenkingen bij wat het college gevraagd wordt. Het tweede punt in het verzoek zorgt er volgens de ChristenUnie voor dat niet versneld, maar wordt vertraagd. Er zou juist gekeken moeten worden wat mee kan met de energietransitie. De energietransitie als aanjager van oplossen van problemen in kwetsbare wijken. In dat geval had ChristenUnie Delft graag mee ingediend. De motie is aangenomen.
Nadat voor ChristenUnie Delft van belang zijnde amendementen en moties waren aangenomen heeft de ChristenUnie voor de begroting en de begrotingsverordeningen gestemd.