Programmabegroting 2024-2027

Nieuwe Euro bankbiljetten.jpgdonderdag 26 oktober 2023 20:00

De programmabegroting voor 2024 tot 2027 is gepresenteerd en we delen graag onze visie op de begroting. Allereerst is de ChristenUnie blij dat deze begroting inzet op actie. De handen uit de mouwen steken, geen plannen op de plank laten liggen. Deze actie zien we in de uitvoering van het isolatieplan en de opbouw van een warmtenet.
Er zijn ook zaken die haperen. Het OV moet beter, uitgebreider en er is een plan nodig voor fietsverkeer en fietsparkeren. Fietsen lijken wel de nieuwe auto’s. Ze staan overal en nogal eens in de weg. Je fiets overal netjes kwijt kunnen is niet zomaar geregeld.

In ruim 5000 Delftse huizen wonen mensen die in armoede leven. Dat is een probleem dat we als gemeente helaas niet altijd op kunnen lossen, maar we kunnen wel proberen deze Delftenaren even veel kansen te geven om mee te blijven doen en zich te ontwikkelen en ontplooien. Een warm huis en douche is daar een simpel voorbeeld van. We zijn blij dat we de energietoeslag uit hebben kunnen keren en dat er uit dit potje zelfs geld over is om in te zetten voor verdere armoedebestrijding. Wij zijn ook benieuwd naar de uitwerking van onze motie over armoede verder bestrijden.

De ChristenUnie deelt de ambitie van het college om de cultuurbeleving te verbeteren. Vooral als dit door een brede vertegenwoordiging van Delft wordt ervaren. Het zijn de artiesten, vrijwilligers, culturele organisaties, fondsen in Delft die dit realiseren. Met een passende en gerichte investering en meer transparantie in de boekhouding van het cultuurgeld en vooral een goede samenwerking met de fondsen en partijen kan de gemeente hierbij helpen.

Bij alles wat de gemeente doet, is het belangrijk ons te blijven realiseren dat de gemeente geen producten levert aan klanten, wel diensten aan haar inwoners. De vraag van de gemeente is niet wat zij haar inwoners te bieden heeft, maar haar inwoners nodig hebben. De selfservicezuil waar deze programmabegroting op wil gaan investeren met 130 duizend euro is daarin de verkeerde richting. Zo ook het 'vragen om feedback na de productlevering'. Je komt niet even een echtscheiding kopen of de zorg voor je dementerende partner. Het college start dit kwartaal met een adviestraject voor de oplossingsrichting voor de dienstverlenende omgeving. We vragen het college nadrukkelijk om hierin mee te nemen dat dit moet uitstralen dat de gemeente een luisterende en dienstverlenende overheid is en geen bank.

« Terug

Reacties op 'Programmabegroting 2024-2027'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.