Energietoeslag ook voor kerken en maatschappelijke organisaties

Kerktorenmaandag 15 mei 2023 15:39

De Commissie Sociaal Domein en Wonen heeft al een paar keer energietoeslag of compensatie besproken. De stijgende energieprijzen raken iedereen en de gemeente kan wat betekenen in die kosten tegemoetkomen. Dit geldt voor huishoudens, inwoners, bedrijven en nu ook verenigingen en maatschappelijke organisaties. De regeling voor verenigingen en maatschappelijke organisaties werd afgelopen donderdag 11 mei in de Commissie besproken.

De ChristenUnie heeft naar deze regeling gekeken toen hij in de Commissie Sociaal Domein en Wonen besproken werd. We zijn blij dat hij er is, dat daarmee het verenigingsleven actief blijft en voor leden betaalbaar blijft. Alleen is het opmerkelijk dat er nog weinig aanvragen liggen. Dan hebben wij onze vragen over de toegankelijkheid van de regeling. Soms weten verenigingen de regeling niet te vinden, soms zijn de bewijsstukken even moeilijk te leveren. Ook heeft de ChristenUnie het belang van een lange termijn regeling benadrukt en gaan wij daarnaar kijken richting de Programmabegroting waar weer geld vrijkomt. De wethouder heeft ook gezegd naar de toekomst te kijken en of het dan weer nodig is.

Maar het mooiste nieuwtje uit de bespreking was de wethouder die religieuze verenigingen, kerken en moskeeën besprak. Wethouder Schrederhof was positief over maatschappelijke activiteiten van kerken en de kerk als ontmoetingsplek naast de religieuze functie op zondag en noemt dat deze regeling ook voor kerken met hoge energiekosten openstaat. De kerken mogen gewoon een aanvraag indienen en dan kan de gemeente ernaar kijken en de aanvraag toetsen. Ook is de wethouder bereid samen ernaar te kijken hoe goed de regeling past. Daarnaast is het mooi dat de wethouder afentoe noemde coulant te willen zijn met naar aanvragen kijken waar de bewijsstukken een beetje anders zaten zoals jaarrekeningen die er nog niet zijn en dat de wethouder wil kijken naar verenigingen waar de energieprijs in een hogere huur verstopt zit.

Na dit debat is de ChristenUnie blij met wat antwoorden van de wethouder en blijven we met het onderwerp van energieprijzen voor studenten, gezinnen, inwoners en verenigingen bezig.

« Terug

Reacties op 'Energietoeslag ook voor kerken en maatschappelijke organisaties'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.