Cultuur goed huisvesten en financieren in Delft. Commissiedebat

Theater.jpegvrijdag 21 april 2023 12:27

Afgelopen 13 april was er in de Commissie Economie Financiƫn en Bestuur een levendig debat over cultuur in Delft. Dit naar aanleiding van de plannen voor nieuwe huisvesting van Theater de Veste. Het ging daarover, andere vormen van cultuur in Delft, en verschillend cultuuraanbod en doelgroepen in Delft. Lees hier het debat terug en wat Wimke Schuurmans voor de ChristenUnie inbracht of bekijk hem als filmpje (zie bestand)

Dank u wel voorzitter en ook mijn dank aan de wethouder en aan theater de Veste om ons zo mee te nemen in deze vroege stadium waarin we zitten. Dat geeft ruimte tot het meegeven van bedenkingen en input.  Ik hoor meerdere partijen ook praten over “we moeten een kader hebben, we moeten een visie hebben”.

De ChristenUnie wil toch echt benadrukken: we hebben een cultuurkader. Ik sluit me helemaal aan bij de vraag van mevrouw Osepa dat ook die zin die zij net voorlas mij zorgen baart als de wethouder zegt “ik ga afwijken van het cultuurkader” zonder heel duidelijk te benoemen waarop dan en waarom dan en waarom we dat cultuurkader dan überhaupt hebben vastgesteld.

Een paar punten daarom uit het cultuurkader die de ChristenUnie graag echt wil benadrukken die in het gene waar we nu in zitten.

Een interruptie van mw Brussaart (Volt)

Ter verduidelijking wat ons betreft is het cultuurkader wat we nu hebben eigenlijk het eerste hoofdstuk van het huisvestingplan. Ziet u, ik moet natuurlijk in een vraag stellen, ziet u in het huidige cultuurkader genoeg handvatten om een langdurige visie te hebben op hoe we met ons vastgoed wat betreft cultuur om te kunnen gaan om daar integraal vooruit te kunnen kijken een beetje te vergelijking met het huisvestingsplan voor schoolgebouwen.

Wimke antwoordt verder:

Ik zie in het cultuurkader zeker een paar uitgangspunten die we altijd zouden moeten hanteren en drie daarvan wil ik vanavond extra benoemen. Een daarvan is dat we heel duidelijk zeggen dat cultuur moet zijn in de wijk en van de wijk en dat zien we met een theater de Veste voor een klein deel van Delft maar zeker niet heel Delft.

Als je in de Buitenhof gaat vragen “hoe vaak komt u in theater de Veste?” dan denk ik niet dat je daar heel erg veel reactie op zal krijgen. Dat vinden wij ten eerste een belangrijk uitgangspunt van het cultuurkader.

Het tweede dat het gelijkwaardige toegang moet geven voor iedereen. En dat moet een plek zijn voor creativiteit van amateur tot professioneel podium. Dus als wij nu al het geld wat we hebben in Delft voor cultuur stoppen in het professionele podium betekent het dus dat we minder geld overhouden voor andere vormen van cultuur in wijken en voor amateurs en voor Semi amateurmensen.

Dus ja wat ons betreft is het cultuurkader het uitgangspunt en of het nou gaat om de stenen of het gaat om de programmering of het gaat om de artiesten of de semi artiesten ja dat moet ons uitgangspunt zijn.

Het derde punt daarin ook in het cultuurkader gaat het heel duidelijk ervanuit dat het in samenhang moet zijn met de financiële positie van de gemeente op dat moment. Daarin zeggen we ook heel duidelijk dat het een sober beleid moet zijn de komende jaren. Voor alsnog heb ik nog geen gouden pot voor cultuur gevonden in Delft. Dus wat mij betreft of wat de ChristenUnie betreft is het nog steeds een sober beleid tenzij er inderdaad van die koers wordt afgeweken. Het feit dat er 30 jaar geleden is gebouwd wat is afgeschreven geldt ook voor heel veel woningen in Delft en die schrijven we ook niet af. Helaas moeten de mensen daarin blijven wonen. Hierin geldt ook het belang van blijf realistisch in wat we nu kunnen. In plaats van heel veel dromen bouwen. Ik ben helemaal voor dromen maar ze moeten wel haalbaar zijn en niet ten koste gaan van andere mensen.

Dan even over het BMC rapport, wordt vaak naar verwezen. Er wordt heel veel gezegd we hebben 800 stoelen nodig en een vlakke vloer zaal. Maar BMC heeft niet gekeken naar Delft als positie tussen twee van de G4 steden. Er wordt gezegd we hebben een heel hoog podium infrastructuur, dus dat betekent dat niet alleen theater de Veste die stoelen nodig heeft, maar we hebben ook het Rietveld theater we hebben microtheater, we hebben Lijm en Cultuur we hebben het sport en cultuurcentrum van de TU Delft, we hebben gewoon open podiumplekken. Zijn die ook meegenomen in die 800 stoelen die we nodig zouden moeten hebben?

Daarnaast geldt ook dat de groei van Delft niet evenredig aantal theater bezoekende mensen zijn. We hebben het vooral over studenten en internationale studenten. Het zijn niet perse de standaard theaterbezoekers die je misschien in heel Nederland zou treffen, dus daarom…

Een interruptie van Hart voor Delft

Voorzitter, ik begrijp eigenlijk niet precies wat mevrouw Schuurman insinueert. Dat er geen bezoekers zijn voor Theater de Veste??

Antwoord van Wimke:

Er zijn zeker bezoekers voor Theater de Veste, gelukkig wel, en dat is ook heel mooi, maar 50% van die bezoekers komen uit Delft en 50% komt buiten Delft. Daarnaast telt ook heb ik gehoord dat het maar een bezettingsgraad van 60% heeft dus 40% is leeg of niet ingevuld, dus het idee dat Delft groeit met naar 130 000 inwoners, betekent niet dat er evenredig zoveel mensen in theater de Veste en specifiek theater de Veste een plek hoeven te krijgen en als de reden is die wordt aangegeven dat je daarmee andere artiesten of grote artiesten naar Delft kan halen dan vinden wij dat als ChristenUnie geen argument want je wordt mainstream. BMC zegt ook heel duidelijk in hun rapport dat het gaat om meer kwaliteit in plaats van kwantiteit.  Dat zie ik niet zo terugkomen in de plannen maar volgens mij moeten we ons daarin meer gaan richten op de inhoud van de programmering. Ik wil de wethouder dus ook gaan inspireren om te kijken naar Rotterdam,  daar heb je het wijktheater.

Een interruptie

 

Ja dank u wel voorzitter, ik ben benieuwd of de ChristenUnie dan niet een representatief aanbod wil van de stad want er mist nu nog heel veel in aanbod.  En u geeft nu dus aan dat u niet die signalen uit de stad wil gaan daar wat mee wil gaan doen.

Antwoord van Wimke

Uhm jazeker, ik zeg ook niet direct dat er iets mist, ik denk dat Theater de Veste een onmisbare plek heeft in Delft. Maar de groei van theater de Veste gaat oe dan ook ten koste van geld dat ook kan gaan naar andere onderdelen die we ook belangrijk vinden als stad en daarom wil ik het voorbeeld van het wijktheater benoemen.

 

Meerdere interrupties

Hart voor Delft: Ja ik hoor eigenlijk de andere commissieleden praten over een aanvullend aanbod maar u doet net alsof zeg maar theater de Veste, de artiesten die daar komen van Jochem Meyer tot gisteravond nog Casper van der Laan, die was er gisteravond, artiesten van naam zeg maar, die krijg je niet in een boerderijtheater of zo denk ik. En er gaat trouwens heel veel geld naar andere theaters he 4.1 naar Rietveld, 630 duizend naar Willem van Oranje. 2.91 garantstelling voor het filmhuis. We doen echt heel veel ook voor anderen he. Dus wat bedoelt u nou eigenlijk?

 

D66: Dank u wel voorzitter, ja ik ben benieuwd omdat in het begin had u het erover dat er na ja het theater dan afgeschreven is maar als we hem zo houden het theater gaat het ook nog geld kosten en dan haal je ook nog niet de artiesten die je zou willen hebben dus dan heb je eigenlijk niet niet, en dat wordt in dit verhaal niet plus zeg maar. Ik ben heel benieuwd, hoe de ChristenUnie het ziet als we eigenlijk bij dit scenario blijven.

Volt: De interruptie van Volt was eigenlijk dezelfde verwarring als die van de D66. We horen aan ene kant het is onmisbaar maar aan de andere kant de huidige situatie is ook niet houdbaar. Wat is dan wel de verandering die de ChristenUnie voorstelt?

 

Antwoord van Wimke:

Ja dank u wel. Dank u wel voor de interesse en mooi om te zien hoe erg dit leeft. En ik ben geen theaterdirecteur en ik ben ook geen deskundige hierin. Het enige wat ik heel duidelijk zie is: er is een verschil tussen wat theater de Veste nu doet en voor wie ze dat nu bieden ten opzichte van de ambitie die hier nu voorligt vanavond en waar we het over hebben. En voordat we het allemaal nee zeggen hollen we mee in die ambitie en kan je ook geen nee meer zeggen en dat is een beetje het probleem wat hier ook kan ontstaan, ik zeg niet dat die er is.  Maar er wordt wel ergens een luchtkasteel neergezet waarvan we met z’n allen naar gaan kijken en waarvan heel moeilijk op een gegeven moment te zeggen is maar wacht even het kost 20 miljoen. Wie gaat dan nog nee zeggen? Dus ik denk dat we heel helder moeten hebben aan de voorkant als het extra geld wat naar theater de Veste gaat ten koste gaat van cultuur in andere plekken in Delft of ten koste gaat van andere artiesten die niet in theater de Veste podium staan maar wellicht wel in een semi amateursetting heel goed tot hun recht komt dan is dat denk ik een keuze waar we als raad en Commissie ons hier op dit moment met z’n allen bewust van moeten zijn. Dus dat is denk ik waarin het gene is wat ik probeer duidelijk te maken. Ik zeg inderdaad theater de Veste in het huidige gebouw zit helaas een gebouw wat veel geld kost mar dan is denk ik het nulscenario “ga dat verduurzamen maak daar het beste van” omdat het anders ten koste gaat van anderen. Dat is denk ik wat het belangrijkste is voor vanavond.

Ik had nog 2 kleine punten daarin. Ik wilde nog even nadrukkelijk het wijktheater benoemen in Rotterdam en vragen aan de wethouder om daar langs te gaan want het mooie aan het Wijktheater is Rotterdam is het is klein, maar het is van de wijk voor de wijk, als je kijkt naar de programmering daar dan gaat het over onderwerpen die daar spelen. Het gaat over armoede, het gaat over de straatcultuur, het gaat over de toeslagenaffaire. Waar in Delft zijn plekken om dat soort dingen in theatervorm echt met de inwoners van Delft een plek te gegeven?

Een interruptie:

Ja ik denk dat dat soort theater ontzettend goed in het Rietveld theater past. Bijvoorbeeld waar het huidige Lijm & Cultuur zit heb ik ook prachtige dingen gezien waar precies dit soort voorstellingen zich afspelen dus er is een aanbod wat u wilt, dat is er. Het gaat er juist om dat wij als Delft een stad met dadelijk 130 000 150 000 inwoners, nu al 104 000 inwoners dat wij een volwaardige goede theateraanbod moeten kunnen hebben in onze stad, dat is niet een luchtkasteel. Dat is een basis.

Nog een interruptie (PvdA):

Dank u wel meneer de voorzitter, ook aan mevrouw Schuurmans even de vraag: u refereert heel mooi aan een wijktheater in Rotterdam, daar kunnen we inderdaad heel goede punten van leren. Ik hoop alleen dat u dan niet bedoelt dat wij ook een soort van wijktheater in Delft moeten hebben. Als een zelfbewuste stad denk ik dat we ook een redelijk goed theateraanbod in onze stad willen hebben anders worden wij ook een soort buitenwijk van Rotterdam of den Haag. Dat niveau zou ik niet willen hebben.

Antwoord van Wimke:

Ik denk dat we in het beleidsplan van theater de Veste ook heel duidelijk staat waarin Delft zich kan onderscheiden van Rotterdam en den Haag. Dat zit hem op innovatie op technologie en ik denk ook wel met Delft met de schaal waarop je bent dat je heel goed in staat bent om mensen uit alle wijken van Delft goed te betrekken bij het theateraanbod. Maar dat vraagt soms wel iets van waar je dat dan plaatst en hoe je dat dan plaatst. Dus nogmaals volgens mij zeggen wij als ChristenUnie zijnde “het theater de Veste mag er niet zijn” we zeggen alleen maar: het mag niet ten koste gaan nieuwbouw van andere vormen van cultuur in Delft die wij ook belangrijk vinden en dat weten we omdat we dat met z’n allen in het cultuurkader heel nadrukkelijk hebben gezegd. De cultuur moet in de wijk, van de wijk, van bewoners zijn en toegankelijk voor iedereen.

 

Nog een interruptie, de PvdA vraagt door:

Dan toch even doorpakken, heel goed dat u ook verbinding zoekt met de wijken die zoeken wij ook die vinden wij ook heel erg van belang maar we denken ook dat er een soort van eigenstandig aanbod van theater moet zijn in Delft om dat niveau er ook bij te pakken dus het is en-en. En eigenlijk hoor ik u dat niet zeggen. U zegt liever de focus op de wijken en dat voldoende, kunt u daarop reflecteren?

 

Antwoord van Wimke:

Het is absoluut en-en. Want in cultuurkader wat we hebben vastgesteld staat net zo goed dat we ook de programmering van theater de Veste op het niveau moeten krijgen waar we dat willen als Delft dus daar is geen twijfel over mogelijk. Het enige is dat we hier gaan wankelen en wiebelen omdat er wordt gezegd in een notitie die hier voorligt dat het cultuurkader niet helemaal meer geldt. En in het cultuurkader staat heel duidelijk met betrekking tot theater de Veste, er is geen geld hiervoor. Dus als we nu met z’n allen zeggen, ja er is geld voor en die programmering en voor nieuwbouw en we laten alle scenario’s open dan is dat niet realistisch, dat is denk ik het punt wat daarin speelt. Ik wil alleen een kort punt benoemen.

Een interruptie van de SP:

Ja ik ben benieuwd of de ChristenUnie het ook een optie vindt om eventueel iets in de begroting te doen of voorstellen de komende jaren om het probleem op te lossen, dat je wil iets met de Veste en andere cultuur op orde houden. Dat kan natuurlijk eigenlijk alleen maar door meer geld in de hele cultuursector te bouwen. Zijn jullie bereid daarover na te denken de komende periode?

Antwoord van Wimke:

Ja bedankt voor deze vraag ook, want dat is ook waarom we destijds bij de bespreking van het cultuurkader heel nadrukkelijk aan de wethouder hebben gevraagd om een financiële onderbouwing want anders heb je het over mooie ambities maar niet over de realisering daarvan. Nadat is toen aangegeven en beantwoordt aan ons als raad met een tabel met “dit kan wel dit kan niet”. Toen hebben we daarin ook niet die gouden pot gevonden, ik denk dat die er nog steeds niet is in Delft. Ja absoluut bereid om daarnaar te gaan zoeken maar volgens mij is dat vooral aan de wethouder van als dit hetgeen is wat we willen, ten koste waarvan gaat dat dan. En daarvan geven wij heel duidelijk aan niet ten koste van andere ambities die we ook in het cultuurkader met elkaar hebben afgesproken.

Ik wil nog een laatste punt maken dat heeft betrekking tot de inloopfunctie. Heel mooi dat theater de veste dat ook wil maar ook daarin denken we wel: Laten we realistisch zijn dat een theater die moet draaien op kaartverkoop en op horecaomzet niet per definitie de plek is waar iedereen in de stad makkelijk kan binnenlopen. Daar is een bibliotheek of daar is een buurthuis of daar zijn andere functies voor in Delft die ook investering vragen of een aantrekkelijke plek moeten zijn voor die ontmoeting. Dus de vraag is van, en dat is de vraag ook aan de wethouder: vindt u dat die inloopfunctie ook in het theater moet zijn of dat er andere plekken in Delft zijn die daar beter tot hun plek komen? Bij deze wil ik het hierbij laten. Dank u wel.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Wimke cultuurtermijn over Theater de Veste 13 april534,4 MBvideo/mp4download

« Terug

Reacties op 'Cultuur goed huisvesten en financieren in Delft. Commissiedebat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.