Parkeertransitie en betaald parkeren: Onze termijn in de Commissie Ruimte en Verkeer

woensdag 01 juli 2020 17:53

https://channel.royalcast.com/webcast/delft/20200630_2…

Lees hier mijn termijn in de Commissie Ruimte en Verkeer van 30 juni 2020 over het raadsvoorstel Parkeerkeertransitie en Aanwijzingsbesluit betaald parkeren Delft 2020.

Richting geven aan de stad doen we in de eerste plaats samen. Het gemeentebestuur stelt zich daarin dienstbaar op. Deze zin is te lezen in de eerste alinea van het verkiezingsprogramma 2018 van ChristenUnie Delft “Waardevol Delft”. ChristenUnie Delft zet zich in voor een samenleving waarin iedereen meetelt. Dat betekent ook dat iedereen mee moet kunnen doen en mee kan denken met de ontwikkelingen in de stad. Burgerparticipatie, met name in de ruimtelijke ontwikkeling, willen we daarom versterken. Om mensen goed mee te nemen bij ruimtelijke ontwikkelingen wordt van tevoren duidelijk gemaakt op welke momenten mensen invloed kunnen uitoefenen en hoeveel ruimte er op verschillende momenten is om nog iets te wijzigen aan een ruimtelijk ontwerp. Tot zover de paragraaf “Samenwerken met de stad” uit ons verkiezingsprogramma.

Nu concreet naar parkeren als onderdeel van ruimtelijke ontwikkeling. De ChristenUnie heeft het parkeerbeleid, gericht op beperking van het autogebruik in het centrum, altijd in hoofdlijnen ondersteund. Een van de gevolgen van dit beleid is dat in een steeds grotere schil rondom het centrum behoefte is ontstaan aan parkeervergunningen voor bewoners. We vinden het belangrijk dat het vergunningengebied logisch wordt afgebakend door bijvoorbeeld waterwegen of grote autowegen. Maatregelen vanwege de parkeerdruk op woonwijken rondom het stadscentrum dienen gericht te zijn op het onaantrekkelijk maken van bezoek per auto aan het stadscentrum en niet op het moeilijker maken van parkeren nabij de eigen woning. Dit staat ook in het verkiezingsprogramma van ChristenUnie Delft.

Met de gevraagde overdracht van bevoegdheden van raad naar college zijn kernwaarden van onze democratie in het geding, legitimiteit en efficiëntie.

1. Legitimiteit, hoezeer kunnen inwoners zich vinden in succesvolle oplossingen voor minder geparkeerde auto’s in de straat. In hoeverre erkennen inwoners van Delft het gezag van dit college inzake de vernieuwing van parkeerbeleid.

2. Efficiëntie: hoe snel kan u als college succesvolle oplossingen vinden en invoeren.

Het gaat dus om daadkracht en draagvlak. Hierbij is sprake van omgekeerde evenredigheid. Een college met veel bevoegdheden kan zeer efficiënt opereren, maar geniet ze dan wel duurzame legitimiteit?

Maar ook, een college dat eindeloos palavert met alle inwoners, verhoogt zeker draagvlak, echter verliest slagkracht. Gezien de reacties vanuit de stad, burgerbrieven, insprekers, vragenlijsten, voordeurgesprekken, is een legitimiteitscrisis en een efficiëntiecrisis op komst, zwaar weer. Vergelijk dit systeem met jezelf overeind houden op een schip. Al naar gelang de deining verplaats je je gewicht van je ene op je andere been. Net als bij het Prinsenhof zal het niet blijven bij deining, het wordt storm. Houd je dan nog maar eens staande. M.a.w. als het college zonder ruggespraak van de raad plaatsen betaald parkeren, belanghebbendenparkeren, toepassing wielklem en het stellen van voorschriften voor het in werking stellen van parkeerapparatuur wil aanwijzen, dan alleen als vergroting van draagvlak is geborgd. Dus enerzijds alle bewoners horen over hun wensen omtrent parkeren maar anderzijds ook maatregelen nemen die iets doen zoals betaald parkeren, wielklemmen etc. Moet heen en weer, beiden in balans zijn wil je vooruitkomen.

ChristenUnie Delft staat op het standpunt, dat er pas sprake kan zijn van overdracht van bevoegdheden van de raad aan het college inzake parkeren als voldaan is aan de volgende voorwaarden:

1. Invoering gaat altijd gepaard met het ontwikkelen van draagvlak voor het proces en/of het resultaat, geef mensen de kans al is het schoorvoetend mee te komen.

2. Voordat er parkeerplaatsen verdwijnen, zijn aanlokkelijke alternatieven eerst succesvol ingeregeld;

3. Alternatieven voor iets dat wordt afgenomen worden altijd samen met belanghebbenden, inwoners, ontwikkeld.

Commissievergaderingen en raadsvergaderingen zijn openbaar, bij commissievergaderingen kan men inspreken. Dit geldt niet voor vergaderingen van het college. Deze zijn besloten. Dan is het aan het college om de raad te consulteren (vooraf) of te informeren (achteraf).

Om te komen van ambities naar maatregelen vraagt ChristenUnie Delft het college eerst draagvlak te ontwikkelen voor het proces van informeren, consulteren en voorstellen. Wethouder, benadruk de collectieve verantwoordelijkheid van inwoners, dan ontstaat er eerder bereidheid tot actie en meedoen. Het zwaaien met een opgeheven vinger (beter weten wat goed is voor anderen) zorgt ervoor dat inwoners en overheid tegenover elkaar komen te staan op een moment dat je ongevraagde en niet aansluitende parkeermaatregelen invoert, waarop mensen hun gedrag niet kunnen en willen aanpassen. Als gemeente ga je dan handhaven. Als inwoner ga je bezwaar indienen. En dan sta je tegenover elkaar in papierwerk en juridische procedures. ChristenUnie Delft vraagt van het college responsiviteit. De wethouder lijkt er steeds vanuit te gaan dat participatie in lijn is met de richting waarin beleid wordt gemaakt. Een conflict vooraf is ook een vorm van participatie, het geeft inzicht in wat mensen belangrijk vinden.

ChristenUnie Delft vraag de wethouder en de raad te reflecteren op haar legitimiteit en efficiëntie. Wees nieuwsgierig, sensitief, neem de tijd, ondersteun de competentie van inwoners, daag uit en laat kiezen, respecteer een beslissing en voeg elementen toe. ChristenUnie Delft op het standpunt, geen overdracht van bevoegdheden inzake de parkeren en de huidige parkeerverordening slechts verlengen of het voorstel uitstellen. En daarom zullen we dit voorstel niet steunen en hopen we dat het college ten halve wil keren.

Bert van der Woerd

Raadslid ChristenUnie

Inspiratie:
Verkiezingsprogramma ChristenUnie Delft
Het recht van de snelste, de Correspondent
Tegen Verkiezingen, David van Reybrouck
Wat op het spel staat, Philip Blom
De Tovenaar en de Profeet, Charles Mann
Een beter milieu begint niet bij jezelf, Jaap Tielbeke

« Terug

Archief > 2020 > juli

Geen berichten gevonden