Beeldvorming Onderzoek Joods Vastgoed

dinsdag 17 januari 2023 12:58

De presentatie van de onderzoekers naar het gemeentelijk handelen inzake Joods Vastgoed in de commissie en later in de Synagoge was emotioneel. De drieledige conclusie over de gemeentelijke overheid loog er niet om, was onthutsend, nl.
1. De gemeentelijk overheid toonde geen compassie;
2. De gemeentelijk overheid bood geen onderdak;
3. De gemeente overheid was bureaucratisch.


Hoe anders is het vandaag, ruim 70 jaar na dato…... Oh nee wacht, ….. gaswinning in Groningen, kinderopvang toeslagenschandaal, vluchtelingenopvangcrisis. Vanaf eind 19de eeuw kent Nederland 23 landelijke politieke affaires die gekenmerkt worden door minstens één van deze drie of een combinatie van twee van deze conclusies.

Zou lokaal bestuur, dat is inclusief deze raad zich hiervan onderscheiden? De ChristenUnie denkt van niet. Ook al zijn de bedoelingen allerbest. Alle mensen gelijk behandelen, geen onderscheid meer maken zoals men na de oorlog wilde, viel voor slachtoffers van de oorlog slecht uit. Mensen in ongelijke omstandigheden gelijk behandelen is net zo discriminerend als mensen in gelijke omstandigheden ongelijk behandelen, zoals de heer Naftaniel zei bij de recente presentatie van het onderzoek in de synagoge aan de Koornmarkt.


ChristenUnie Delft is dan ook voor nader onderzoek, zoals de onderzoekers zelf aangegeven hebben en door de heer Naftaniel scherper is gesteld. Dit spoort met wat is uitgesproken na de presentatie voor de beeldvormende avond van de commissie EFB in september vorig jaar.

Dat is dit. We moeten (1) de correspondentie binnen de gemeente, (2) de besluiten die het college heeft voorbereid en (3) besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen tegen het licht houden. Hoe moreel heeft de gemeente opgetreden en hoe heeft de gemeenteraad er over gesproken? Dat levert naar onze verwachting antwoorden op twee vragen op.
    1. Hoe doet de gemeente aan genoegdoening?
    2. Wat leert de gemeenteraad over haar zelf?
Wat de ChristenUnie betreft is er een ruimhartig gebaar nodig. Hoe en wat, dat zou het resultaat van een vervolgonderzoek moeten zijn. Geacht college hoe staat u hierin?

Meer over de beeldvorming en het onderzoek: https://ris.delft.nl/2022/09/13/onderzoek-joods-vastgoed-op-de-agenda/

« Terug

Reacties op 'Beeldvorming Onderzoek Joods Vastgoed'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.