Harold van Til voert het woord tijdens Algemene Beschouwingen

woensdag 28 oktober 2009 21:23

Voor de vierde en laatste maal deze raadsperiode heeft Harold van Til namens ChristenUnie/SGP het woord gevoerd tijdens de Algemene Beschouwingen bij de Programmabegroting 2010-2013.

Het betoog stond in het teken van de mede door ChristenUnie/SGP ingediende alternatieve begroting (zie eerder nieuwsbericht). De volledige tekst is hieronder opgenomen.

"Geachte aanwezigen, college en collega-raadsleden,

Inleiding

Het opstellen van de begroting is dit jaar geen sinecure geweest. Teruglopende inkomsten van het Rijk en grote verliezen op lopende projecten zoals de Harnaschpolder en de Poptahof zijn hier onder meer debet aan. Het is een compliment waard dat het college wederom een sluitende begroting presenteert en dat het weerstandsvermogen is verhoogd naar het oorspronkelijke niveau van circa 20 miljoen. Wel denken wij dat de begroting op onderdelen beter kan. Net als vorig jaar hebben wij daarom samen met het CDA en Stadsbelangen een aantal alternatieve voorstellen ingediend.

Meest kwetsbaren ontzien

Voorzitter, in tijden van financiële crisis moeten keuzes worden gemaakt. De ChristenUnie-SGP is van mening dat daarbij de meest kwetsbare mensen ontzien moeten worden. Het doet ons deugd dat het college ook deze lijn heeft gekozen en dat de bezuinigingen t.a.v. de Wmo en armoedebestrijding worden beperkt.

Niet bezuinigen op wegenonderhoud

De bezuinigingen nopen ons ook om goed na te denken over de primaire taken van de gemeente. Waarom is de gemeente op aard? Veiligheid en stadsreiniging horen wat ons betreft zeker bij deze primaire taken. Wij onderschrijven dus ook de keuze om de bezuinigingen hierop te beperken. In dit rijtje hoort wat ons betreft ook het wegenonderhoud thuis. Uitstel van onderhoud betekent dat we de rekening later dubbel en dwars gepresenteerd krijgen. In de alternatieve begroting wordt daarom ook voorgesteld om deze bezuinigingen terug te draaien.

Lasten

De fractie ChristenUnie-SGP is van mening dat we zeer zorgvuldig moeten omgaan met de ons toevertrouwde middelen en dat de gemeente financiële problemen niet moet afwentelen op de burger. Wij hebben daarom moeite met de stijging van de woonlastgebonden tarieven (OZB, rioolheffing en reinigingsheffing) met gemiddeld 3%. Deze lasten stijgen harder dan de lonen. Verder is deze stijging hoger dan de 1,81% die in mei is afgesproken bij de behandeling van de kadernota. Samen met het CDA en Stadsbelangen hebben wij gepoogd om de lastenstijging terug te brengen tot deze 1,81%. Dat is ook ons helaas niet volledig gelukt. Wel zien wij mogelijkheden om de stijging van de OZB te beperken tot 2,5%.

Milieu

Voorzitter, duurzaamheid of rentmeesterschap is een belangrijk thema voor onze fractie. Het is daarom een goede zaak dat de ambities op het gebied van duurzaamheid overeind blijven. Het inzetten op de NewGreenDeal, dat wil zeggen met duurzame investeringen de economie stimuleren, onderschrijven wij. De wijze waarop het klimaatbeleid op diverse terreinen is uitgewerkt verdient een pluim. Wel zouden wij graag méér willen horen over concrete resultaten en minder over conferenties, kennis uitwisselen, elkaar inspireren en dat soort moois.

Welzijn

Op het gebied van welzijn zien we dat de overheid steeds meer taken op haar schouders neemt. Het lijkt er soms op alsof het de verantwoordelijkheid van de overheid is dat jongeren zich een beetje kunnen vermaken en geen overlast veroorzaken. Het gevolg hiervan is een steeds verdere uitbreiding van de werkzaamheden van de BWD. Wij hebben het idee dat de BWD tegen haar grenzen aanloopt. Het is zaak om de verantwoordelijkheid terug te leggen in de samenleving. Wij vinden daarom, net als de VVD, dat onderzoek moet worden gedaan naar de modernisering van het welzijnsbeleid en het creëren van meer ruimte voor vrijwilligers.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van Delft is de afgelopen jaren achter uitgegaan. Er is flink bezuinigd op de bussen maar tramlijn 19 is er nog steeds niet. Vanuit de stad horen wij regelmatig klachten over de slechte bereikbaarheid van het ziekenhuis en de lage frequentie waarmee de bussen rijden.

Ten aanzien van de wegen geldt dat versmallingen worden gerealiseerd maar dat de verloren gegane capaciteit niet elders wordt gecompenseerd. Zo is bijvoorbeeld de Papsouwselaan reeds versmald maar is de aansluiting van de provinciale weg op de Martinus Nijhofflaan nog steeds niet gerealiseerd. Onze fractie is zeer bezorgd over de bereikbaarheid van de stad, temeer daar deze de komende tijd op de schop gaat.

De volgorde waarin diverse verkeersmaatregelen genomen zijn kunnen wij niet terugdraaien. Wel kan de pijn verzacht worden door de communicatie rond afsluitingen verder te verbeteren. Bij de recente afsluiting van de Kruithuisweg hebben wij gemerkt dat er in de stad veel verwarring en onduidelijkheid bestond. Laten we hier lessen uit trekken. Verder zijn wij van mening dat meer duidelijkheid kan worden gecreëerd door de toepassing van digitale borden. Samen met het CDA en Stadsbelangen hebben we hiervoor een voorstel gedaan.

Risico management

Voorzitter, in het begin van mijn beschouwingen heb ik het college gecomplimenteerd met de sluitende begroting en het verhogen van het weerstandsvermogen naar 20 miljoen.

Dit betekent echter niet dat het op financieel gebied nu allemaal koek en ei is. De grote risico’s die de gemeente loopt zijn hier de oorzaak van. Om deze risico’s beter te beheersen zijn het afgelopen jaar een aantal goede stappen gezet. Het opnemen van risico profielen in de begroting is er daar één van. Helaas wordt op een andere plaats in de begroting nogal denigrerend over deze profielen gesproken. Het is daarom een goede zaak dat de risicoprofielen dit najaar verder worden uitgewerkt en dat de gemeenteraad daar nadrukkelijk bij wordt betrokken.

Tot slot

Voorzitter, voor de algemene beschouwingen wil ik het hierbij laten. Voor onze overige punten verwijs ik naar de alternatieve voorstellen die wij samen met het CDA en Stadsbelangen hebben ingediend. Daar treft u onder meer nog een voorstel aan voor de subsidiëring van het Vermeercentrum. Dan rest mij nog om het stadsbestuur Gods zegen toe te wensen.

Ik dank u voor uw aandacht."

« Terug

Reacties op 'Harold van Til voert het woord tijdens Algemene Beschouwingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.