Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Nieuwsbrief februari/maart 2016

Vluchtelingen; Welkom in Delft?! (deel 3)

U heeft er vast over gelezen de afgelopen week: een aantal Delftenaren is een petitie ‘Geen AZC in Delft’ gestart. Er zijn inmiddels voldoende handtekeningen om een eerste stap te kunnen zetten naar een referendum hierover. Daarnaast heeft Onafhankelijk Delft een initiatiefvoorstel ‘Geen AZC in Delft’ ingediend. OD wil hiermee bereiken dat het college stopt met zoeken naar locaties voor een AZC in Delft. Dit voorstel wordt dinsdag 8 maart in de commissie Sociaal Domein en Wonen besproken.

Tijdens deze vergadering spreken we ook over wat het college in elk geval wel wil gaan doen. Het college zal in 2016 de huidige taakstelling (300-330) aan statushouders huisvesten. Binnen deze groep betreft dit een klein aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Hiervoor wordt begeleiding en onderwijs geregeld. De capaciteit van de internationale schakelklassen voor anderstaligen (verzorgd door Grotius College) wordt uitgebreid. DUWO, studentenhuisvesting, regelt woningen voor jonge statushouders die hier een opleiding gaan volgen. Belangrijk is dat de gemeente ook mogelijkheden voor sociale inburgering en taalonderwijs beschikbaar stelt. Het beheersen van het Nederlands is een belangrijke voorwaarde om actief te kunnen worden. De meeste van deze maatregelen kunnen worden betaald uit de vergoeding van het COA per statushouder.

Wij zijn als fractie blij met deze maatregelen en vinden, met het college, dat de aanvullende kosten (ongeveer vier ton) uit de reserve voor het Sociaal Domein betaald kunnen worden.

Hartverwarmend zijn intussen de initiatieven vanuit de stad. We noemen bijvoorbeeld Welkom in Delft, een samenwerkingsverband van Delftse initiatieven waaronder Stichting Present, de Raad van Kerken, Delftse Buur en Taste Delft. Gemotiveerde vrijwilligers steken dagelijks de handen uit de mouwen om nieuwe inwoners te ondersteunen.

In onze eerdere berichten over dit thema hebben we aangegeven dat Delft naar onze mening meer solidariteit moet tonen. Dit doet het college via de nu voorgestelde maatregelen. Zolang de vluchtelingenstroom hoog blijft, is er daarnaast helaas ook noodopvang nodig. Het COA ziet vooralsnog geen mogelijkheden daarvoor binnen Delft. En wat de CU betreft hoeft dat niet per se binnen onze stadsgrenzen; Delft kan ook hulp bieden aan andere gemeenten. We hebben het college vragen gesteld over deze ondersteuning (wat zijn de ideeën, wat mag dit kosten). De antwoorden hierop zullen mede bepalen of we tevreden zijn met de plannen van het college.

Vanuit onze gedachten over solidariteit en barmhartigheid zullen we niet instemmen met het voorstel ‘Geen AZC in Delft’. In dit voorstel, moeten alle vluchtelingen in de regio worden opgevangen. Natuurlijk is goede opvang in de regio nodig. En moet gezocht worden naar oplossingen om de noodzaak tot vluchten te beperken. Maar wie van huis en haard vlucht voor geweld en rechteloosheid, moet in een land als Nederland opgevangen kunnen worden. Ons land staat immers pal voor de gelijkheid van ieder mens – ongeacht afkomst of geloof –, voor rechtvaardigheid en barmhartigheid voor de naaste in nood. Dus ook wij in Delft.

Alle inwoners van Delft mogen overigens hun mening geven over dit voorstel door te komen inspreken tijdens de vergadering van de commissie. We hopen dat die avond het signaal te horen zal zijn dat mensen die vanuit een noodsituatie hebben moeten vluchten, ook in Delft een warm welkom wacht.

Jeanieke Kuijper en Joëlle Gooijer

Opmerkelijke wending debat over bevoorrading op zondag

Winkels in Delft mogen voortaan bevoorraad worden op zondag en op die dag ook twee uur langer open zijn (tot 20:00u). Daartoe heeft de gemeenteraad op donderdag 18 februari besloten. Een amendement van onder andere de ChristenUnie om het verbod op de bevoorrading op zondag niet te schrappen, werd niet aangenomen. De ChristenUnie is daar erg teleurgesteld en ook verbaasd over. Verbaasd omdat in de commissiebehandeling op 4 februari een ruime meerderheid van de raad nog tégen de bevoorrading van winkels op zondag was.

Daarnaast laat onze peiling zien dat de bewoners in Delft verdeeld zijn over bevoorrading en verruiming. Deze resultaten staan hieronder weergegeven in de infographics.

Jabco Vreugdenhil en Johan Nederend

Lees verder

Vervolg Onderzoek Grote Projecten: Een uitweg uit patstelling

Donderdag 18 februari stemde de gemeenteraad vrijwel unaniem in met het amendement van de ChristenUnie over het Onderzoek Grote Projecten. Enkele uren daarvoor hield echter niemand het nog voor mogelijk dat het zou lukken om er gezamenlijk uit te komen.

Het onderzoek krijgt nu een breed gedragen vervolg. Fracties kunnen de komende maand suggesties voor vragen en te interviewen personen doen. Daarna zal de Raadscommissie interviews gaan houden. Ook zal de Regeling Risicovolle Projecten worden opgesteld. Dit vervolg kan nog veel discussie tussen partijen opleveren. Ook daar is wijsheid voor nodig.

Joëlle Gooijer

Lees hier het hele artikel.

Ledenvergadering op 13 april

Zet hem alvast in uw agenda, op 13 april is er een ALV van de kiesvereniging ChristenUnie Delft. Tijdens de vergadering zal het een en ander besproken worden over de omzetting naar lokale afdeling. Na de vergadering is er een mogelijkheid om elkaar en de fractie te spreken onder het genot van een hapje en een drankje.

Meer informatie volgt binnenkort.

Referendum associatie- verdrag Oekraïne

In het voorjaar van 2016 wordt er een referendum gehouden over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Door het verdrag wordt handel drijven met Oekraïne gemakkelijker, al vrezen tegenstanders dat het verdrag een opmaat is voor het EU-lidmaatschap. Daarom: Samenwerking JA, toetreding NEE

Groenonderhoud

De ChristenUnie wil graag dat het onderhoud van de openbare ruimte - en dus ook van ons groen - weer omhoog gaat. We vinden groen en water in Delft van groot belang voor een aantrekkelijke stad om in op te groeien, om in te wonen en om op bezoek te komen! 

De bezuinigingen op het groenonderhoud van de laatste jaren waren helaas onvermijdelijk gezien de financiele situatie van Delft. De effecten van deze bezuinigingen baren ons wel zorgen. In de Ruimte en Verkeer vergadering van afgelopen februari hebben we daarom aangedrongen dat het onderhoud van de openbare ruimte - en dus ook van ons groen - weer omhoog gaat. Wij vinden dat je daar creatief mee om kunt gaan: denk aan onderhoudsarme beplanting of het betrekken van bewoners bij onderhoud van het groen in de eigen buurt. De wethouder heeft toegezegd dat er een adviseur aan de slag gaat om te onderzoeken bewoners op een goede manier kunnen worden betrokken bij het groenonderhoud.

Leen de Graaf

Buurtsportcoaches

In Delft zijn Buurtsportcoaches actief. Onder de koepel “Delft voor Elkaar” dragen ze bij aan een leefbare samenleving. Ze kunnen de brug slaan tussen burgers en sportverenigingen. En proberen meer mensen tot sporten en bewegen te verleiden.

Dat is mooi werk. Toch heeft de ChristenUnie kritische vragen gesteld over de inzet van Buurtsportcoaches. Delft heeft er namelijk voor gekozen om maximaal deel te nemen aan de Rijksregeling. Het Rijk subsidieert de helft. Dat betekent dat de gemeente zelf de rest moet financieren. De ChristenUnie vindt het lastig uit te leggen dat we maximaal deelnemen aan deze regeling, terwijl we op zoveel terreinen jaar op jaar fors hebben moeten bezuinigen. Kan het echt niet wat minder? Is de inzet van Buurtsportcoaches een kerntaak van de gemeente?

Daarom hebben we in de begrotingsraad gevraagd om op zijn minst duidelijk te maken wat er zou gebeuren als Delft minder zou bijdragen. Wat betekent dat voor de co-financiering van het rijk, en voor het totaalbudget? En daarmee: wat betekent dit voor het werk dat de Buurtsportcoaches doen. Zodat we als Raad kunnen afwegen hoe belangrijk we het vinden en hoe we de inzet van de buurtsportcoaches wegen ten opzichte van andere voorzieningen in de stad

Het college heeft dit uitgewerkt in een brief. Daaruit blijkt dat het werk van de Buurtsportcoaches volgens het college een wezenlijk onderdeel vormt van het welzijnswerk en dat het dusdanig verweven is dat er niet bezuinigd kan worden. Snoeien in de inzet van buurtsportcoaches heeft effect op alle terreinen van het welzijnswerk en is volgens de wethouder daarom onwenselijk. 

Dit voorjaar komt Delft voor Elkaar met een eerste evaluatie van haar totale welzijnswerk in Delft; inclusief dus de inzet van de buurtsportcoaches. We zullen daar opnieuw kritisch naar kijken. En bij de begroting afwegen of we de maximale inzet van Buurtsportcoaches nodig achten voor Delft.

Joëlle Gooijer

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedInfooter-rechts