Toekomst Kinderboerderij Tanthof onzeker

dieren2vrijdag 03 juli 2015 20:50

In de raadsvergadering van 2 juli heeft de coalitie besloten om de stad slechts vier maanden de tijd te geven om de kinderboerderij in Tanthof over te nemen. Als dat niet lukt, wordt deze kinderboerderij per 1 november omgevormd tot dierenweide. Een onbegrijpelijke keuze wat de ChristenUnie betreft.

De Raad heeft weliswaar ingestemd met oplopende bezuinigingen. Maar heeft daarbij altijd expliciet aangegeven dat deze voorzieningen voor de stad behouden moeten blijven. De wethouder gaf in het najaar van 2013 aan: “Indien het transitieproces niet tot de gewenste uitkomsten leidt, dan zal het college in 2015 met alternatieve voorstellen komen om de kinderboerderij in stand te houden”. Dat stelde ons gerust. Ten onrechte?

De wethouder kwam terug naar de raad: met het plan om de kinderboerderij om te vormen tot dierenweide. Dat kost ca. €60.000,- aan investeringen. Zonde van het geld, vindt de ChristenUnie.  In reactie op het raadsvoorstel van het college heeft de ChristenUnie een amendement ingediend om het raadsvoorstel te wijzigen. Zodat de stad meer tijd krijgt voor de planontwikkeling, en om geen kosten te maken om de kinderboerderij om te vormen naar Dierenweide.

Ook hebben we een motie ingediend waarin we uitspreken dat de kinderboerderij Tanthof hoe dan ook open blijft in een vorm die meer is dan een dierenweide. Er moet namelijk contact met dieren mogelijk zijn. Het college en raad dienen gezamenlijk naar een alternatieve dekking te zoeken voor het openhouden van de kinderboerderij mocht de overdracht aan de samenleving niet lukken. Zowel motie als amendement zijn door de volledige oppositie gesteund, maar hebben het dus niet gehaald.

Het financiële plaatje dat de wethouder presenteerde als kader voor zijn plannen was behoorlijk wazig. We hebben weliswaar ingestemd met forse bezuinigingen, maar daarbij hebben we vastgesteld dat er structureel nog ca. €100.000,-beschikbaar zou blijven voor kinderboerderijen en waterspeeltuinen. Ook hebben we de wethouder €500.000,-beschikbaar gesteld voor het transitieproces. Volgens het college is daar helemaal geen geld van over. Het duurde tot vlak voor de raadsvergadering tot we de verklaring daarvoor van het college kregen.

Kortgezegd stelt het college dat dit komt  “doordat er in eerste instantie de aanname is gedaan dat er hogere budgetten beschikbaar waren.”  Het schijnt te komen doordat budgetten in de begroting anders zijn toegerekend aan verschillende posten. Eigenlijk komt het erop neer dat we meer bezuinigen dan er feitelijk in de pot zat. Dat heeft de Raad nooit besloten of goed gevonden.

We hebben als fractie moeten leuren om deze informatie boven water te krijgen. We vinden het schokkend dat het financiële kader dat we als Raad hebben vastgesteld niet gehandhaafd is. Maar ook verwijten we de wethouder dat hij ons daar niet actief van op de hoogte heeft gebracht. De wethouder moest erkennen dat dit beter had gemoeten en bood daarvoor excuses aan.

We verwijten het de coalitie dat ze desondanks akkoord gaat met het raadsvoorstel dat op deze cijfers is gebaseerd. Terwijl veel partijen gisteren moesten erkennen dat ze de informatie nog niet hadden bestudeerd. Ze neemt haar kaderstellende en controlerende taak niet serieus. Soms heb je als raadslid het gevoel dat zaken je ontglippen. Tijdens de vorige raadsvergadering was zo’n moment…

Gelukkig kregen we toen te horen dat de overdracht van de kinderboerderij en waterspeeltuin in de Delftse Hout wel gelukt is. We wensen Buyten Delft veel succes toe om daar iets moois van te (blijven) maken.

Joëlle Gooijer

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
150702 Amendement meer tijd voor overname kinderboerderij Tanthof (verworpen)177,7 kBapplication/pdfdownload
150702 Motie Kinderboerderij Tanthof Open (verworpen)188,5 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Toekomst Kinderboerderij Tanthof onzeker'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.