Voorlopig laatste raadsvergadering

maandag 02 juli 2012 18:07

Afgelopen donderdag was het de laatste raadsvergadering voor het reces. Voor mij betekent dat tevens de laatste raadsvergadering voor mijn verlof. Vanaf eind augustus neemt Jabco Vreugdenhil mijn zetel in de raad over, omdat ik zelf van eind juli tot half november met zwangerschapsverlof ben. Achter de collegetafel vond afgelopen donderdag ook een wissel plaats: we namen afscheid van Saskia Bolten die burgemeester wordt in Steenbergen. Stephan Brandligt neemt haar plaats in. Ook via deze plaats bedanken we Saskia voor wat ze voor de stad, en veel van haar inwoners betekend heeft, met name als het gaat om armoedebestrijding en duurzaamheid. En we wensen Saskia en Stephan in hun nieuwe functies veel wijsheid en inspiratie toe.

Delfts Blauw en Nusantara

De raadsvergadering vormde het sluitstuk van twee intensieve maanden. Het meest intensief bleek het debat over Erfgoed Delft (musea, archief en archeologie). Begin juni ontvingen we het lang aangekondigde bedrijfsplan van Erfgoed Delft, waarmee een eind gemaakt moet worden aan de financiële problemen waar zij al tijden mee kampen. In het bedrijfsplan werd plotseling duidelijk dat het museum Nusantara gesloten wordt.Ook werd duidelijk dat het investeringsbedrag dat de Raad apart gezet had voor de presentatie van Delfts Blauw ingezet zal worden in het Prinsenhof. Met een tentoonstelling Blauw hoopt het college in het Prinsenhof een publiekstrekker te maken waarmee Erfgoed op de lange termijn een financieel gezonde koers kan varen. Erfgoed kiest voor drie kernwaarden: Willem van Oranje, Blauw en Delftse Stadsgeschiedenins.

In de commissie Samenleving en Volkshuisvesting is er tot diep in de nacht over deze kwestie gesproken. Veel fracties, waaronder ook de ChristenUnie uitten hun frustraties over de late communicatie over de voorgenomen sluiting van Nusantara, waren niet overtuigd van de noodzaak én uitten twijfels over de investeringen in Blauw. De angst werd breed gedeeld dat er een museum voorgoed sluit en dat een gespaard bedrag wordt uitgegeven aan Blauw zonder dat daarmee de ambities worden waargemaakt. Het college voelt zich weliswaar verantwoordelijk voor de Nusantara-collectie, maar uit de plannen spreekt te weinig visie. De collectie is immers ontstaan door de voorloper van de TH en de TU: de Indische Instelling, waar ingenieurs en anderen werden voorbereid op vertrek naar de Oost. In een stad die zich wil profileren als kennisstad, in een land dat prat gaat op de internationale handelsbetrekkingen, moet er wat ons betreft meer visie tentoongespreid worden in de presentatie van dit stukje Delfts Erfgoed.

Na de commissievergadering is er achter de schermen door veel fracties hard gewerkt aan een motie die oproept tot nader onderzoek naar verschillende opties voor Erfgoed, Nusantara en Blauw. Zodat we na de zomer als raad een betere afweging kunnen maken van de voorliggende plannen. Deze motie is ook door de ChristenUnie ondertekend en door een ruime meerderheid van de raad aangenomen. Mooi was hoe coalitie- en oppositiepartijen in de totstandkoming van deze motie  hebben samengewerkt.

Jaarrekening en Jaarverslag

Tijdens de vergadering zijn verder de jaarstukken 2011 vastgesteld – waarin we eindelijk weer eens een positief resultaat konden vaststellen. Het college lijkt de financiën en risico’s steeds beter in de hand te hebben. Toch is op een aantal terreinen (grond, bouwleges, bijstand en WMO) de gemeente nog niet in staat om de benodigde grip te krijgen op inkomsten en uitgaven. Dat blijven spannende dossiers waarop we het college ook blijven controleren.

Metropoolregio

Een derde bespreekpunt was de Metropoolregio. Een meerderheid van fracties stond achter de opgestelde Delfse zienswijze. Bijzonder is het initiatief van Lennart Harpe (VVD) en Gerard Kroon (PvdA) als afgevaardigden naar Haaglanden om een alternatief te presenteren voor de ‘democratische legitimiteit’. In veel gemeenten is dit een groot zorgenpunt: hoe kunnen burgers op een juiste wijze worden vertegenwoordigd, maar ook: hoe worden de belangen van kleine(re) gemeenten geborgd tegenover de belangen van Den Haag en Rotterdam. Deze zorgen resulteerden de afgelopen maanden in veel ‘negatieve emoties’ en ‘hakken in het zand’, zonder duidelijke alternatieven. De heren Harpe en Kroon hebben met hun voorstel een mooi alternatief gepresenteerd, dat nu ook als Delftse zienswijze naar alle raden zal worden gecommunceerd. We hopen dat dit de discussie open kan breken. We zijn als ChristenUnie in Delft redelijk positief over de Metropoolregio, als ambities realistisch blijven en grootspraak wordt vermeden. Op veel terreinen is deze regio een logische schaalgrootte voor intensieve samenwerking op basis van gedeelde belangen (economie, groen, bereikbaarheid). Voor een aantal terreinen geldt dat belangen van gemeenten fors kunnen botsen; de regio moet bestuurlijk zodanig worden ingericht dat daar op een eerlijke en transparante wijze besluitvorming plaats kan vinden. Met de Delfste zienswijze wordt daar wat ons betreft een goede basis voor gelegd.

En zo gaan we de zomer in. In het besef dat na de zomer weer heel wat debatten zullen volgen. Over het beleidsplan Wmo, over Avalex, over de metropoolregio, over Erfgoed Delft en over de begroting 2013 e.v. Nu eerst uitrusten en herbronnen. En wat mijzelf betreft ligt de aandacht de komende maanden vooral thuis. Ik heb er alle vertrouwen in dat Jabco de komende maanden een prima fractievoorzitter zal zijn. We doen alles immers niet op eigen kracht.

2 juli 2012

Joëlle Gooijer

« Terug

Reacties op 'Voorlopig laatste raadsvergadering'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.